Αλτσχάιμερ: Αυτή είναι η ουσία που φρενάρει την νόσο

Νοσοκόμα περιποιείται γυναίκα με Αλτσχάιμερ
19-03-2021

Σύμφωνα με στοιχεία, 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια παγκοσμίως. Ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Στην χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια. Ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Η πιο συχνή μορφή της άνοιας είναι το Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι αποτελεί το 50 με 70% των περιπτώσεων άνοιας. Άλλες νοσολογικές οντότητες που οδηγούν σε άνοια είναι η αγγειακή άνοια (άνοια λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων), η Παρκινσονική άνοια (άνοια ως αποτέλεσμα της νόσου του Πάρκινσον), η άνοια με σωμάτια Lewy, η μετωποκροταφική άνοια κλπ.

Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι συνολικά γνωστές. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες.

Η ουσία που καθυστερεί την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών. Μια συχνή ωστόσο παρανόηση είναι ότι η έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων αποτελεί τμήμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Είναι σήμερα γνωστό ότι αυτό δεν είναι σωστό. Όσο μεγαλώνουμε, ορισμένοι από εμάς θα νοσήσουν και ορισμένοι δε θα νοσήσουν από άνοια.
Η ρεσβερατρόλη φαίνεται πως επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο-κλειδί στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με πρόσφατα πειράματα σε εθελοντές, η ρεσβερατρόλη σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συνεπώς μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ως ένα πρόσθετο «όπλο» εναντίον της μέχρι σήμερα ανίατης νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Που βρίσκουμε την ρεσβερατρόλη

  • Κόκκινο κρασί
  • Κόκκινα σταφύλια
  • Μούρα
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Φιστίκια
  • Φασόλια

Αυτές οι τροφές θα προστατέψουν το μυαλό σας από την φθορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Ποιοι κινδυνεύουν να το εμφανίσουν νωρίτερα