Αλτσχάιμερ: Αυτή είναι η βιταμίνη που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Άνδρας με Αλτσχάιμερ
26-11-2021

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος. Θεωρείται η πιο συχνή μορφή άνοιας. Σήμερα, 26 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ, και καθώς ολοένα και περισσότερο επιμηκύνεται η ζωή μας, μέχρι το 2050 οι πάσχοντες θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης, η μείωση της ενεργητικότητας, η αδυναμία καθημερινής συντήρησης και η απώλεια βασικών δεξιοτήτων, η σταδιακή κοινωνική απόσυρση, η μείωση της λεκτικής επικοινωνίας, η ευσυγκινησία, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα, η καχυποψία, οι εμμονές, η εχθρικότητα και επιθετικότητα και τα επεισόδια σύγχυσης και διέγερσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε, παρουσίασαν ετήσιο ρυθμό επιβράδυνσης της νόσου κατά 19%.

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει την οξείδωση η οποία είναι επακόλουθο των λιπών. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση και συμβάλλει στη μείωση των κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ

  • Αμύγδαλα: 30 γραμμάρια περιέχουν 7,4 mg βιταμίνης
  • Φουντούκια: 30 γραμμάρια παρέχουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Κουκουνάρι: Τα 30 γραμμάρια δίνουν 2,6 mg βιταμίνης Ε
  • Ηλιόσποροι: Μόλις ένα τέταρτο της κούπας ηλιόσποροι παρέχουν το 90,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε
  • Σπόροι σουσαμιού
  • Λαχανάκια Βρυξελλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: 21 τροφές που το προλαμβάνουν