Αλτσχάιμερ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλεί τη νόσο

26-12-2016
Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν κάνει κακό μόνο στους πνεύμονες μας και το αναπνευστικό μας σύστημα. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως η μόλυνση του περιβάλλοντος μπορεί να βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ακόμα και για Αλτσχάιμερ.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στη Βρετανία εξέτασαν εγκεφαλικούς ιστούς 37 νεκρών ανθρώπων ηλικίας τριών έως 92 ετών, που είχαν ζήσει στις πόλεις του Μάντσεστερ και του Μεξικό.
Οι ειδικοί εντόπισαν στον εγκέφαλο μικροσκοπικά σωματίδια μαγνητίτη (ένα ιδιαίτερα τοξικό ορυκτό του σιδήρου) προερχόμενα από βιομηχανική και άλλου τύπου ρύπανση. Είχαν μέγεθος περίπου 150 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου), τη στιγμή που μια ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος 50.000 νανόμετρα.
Εκτός όμως από μαγνητίτη βρήκαν και σωματίδια άλλων μετάλλων μη βιολογικής προέλευσης, όπως πλατίνας, κοβαλτίου και νικελίου, που αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα προϊόντα και αυτά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 
Αυτα τα τοξικά νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να διεισδύσουν μέσω της μύτης και του νευρικού συστήματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν πως η ρύπανση του αέρα μπορεί και να ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων.
 
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει, προς το παρόν, επαληθευτεί. Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μπάρμπαρα Μάχερ και οι οι συνεργάτες της πάντως πιστεύουν πως είναι μια πολύ μεγάλη πιθανότητα την οποία και θα εξετάσουν παραπάνω.
 
Όπως ανέφερε η Μάχερ, η ατμοφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί από προηγούμενες έρευνες με αυξημένο κίνδυνο για εμφράγματα, εγκεφαλικά, ασθένειες των πνευμόνων κ.α.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
 
Τώρα η προσοχή αρχίζει να στρέφεται στο κατά πόσο επιβαρύνει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για άνοια, ψυχικές παθήσεις κ.α.
Η αφύσικη συσσώρευση μετάλλων στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: