Αλτσχάιμερ: Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τον κίνδυνο;

27-11-2018

Μπορεί να φαντάζει υπερβολικό αλλά είναι αλήθεια. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως το Αλτσχάιμερ και η υψηλή χοληστερόλη εξαρτώνται από τα ίδια γονίδια. Άρα… μήπως μειώνοντας την χοληστερόλη μειώνουμε και τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ;

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ουάσινγκτον και της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιούργησαν τη μεγαλύτερη μελέτη του DNA προς αναζήτηση των επαναπρογραμματισμένων παραγόντων που προκαλούν το ρίσκο.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε πως ένα γονίδιο που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, είχε μία σχέση και με την κίνηση της χοληστερόλης μέσα στο σώμα. Αυτή η σχέση φαίνεται να είναι πιο δυνατή από ό,τι πίστευαν παλαιότερα. Στη νέα γενετική ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία μικρή ομάδα γονιδίων συνδέεται με το αυξημένο ρίσκο, τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όσο και για καρδιακό νόσημα. Η νόσος Αλτσχάιμερ προβλέπεται να αυξηθεί όσο ο αμερικανικός πληθυσμός γερνά με τα φάρμακα να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής. Οι ασθένειες των ηλικιωμένων όμως είναι κατά βάση η άνοια και τα καρδιακά νοσήματα. Η ανάπτυξη αυτών των νόσων μπορεί εν μέρει να προβλεφθεί από τα γονίδιά μας, όπως το APOE4, πριν καν γεννηθούμε. Παρόλα αυτά μπορεί να βρεθεί και σε υγιείς ανθρώπους, οπότε δεν προβλέπει με υψηλή ακρίβεια.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό το κομμάτι του DNA επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ξέρουμε όμως πώς επηρεάζει τις καρδιακές ασθένειες. Το γονίδιο APOE4 δίνει τη συνταγή για μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που συνδέεται με τα λιπίδια που δημιουργούν τις λιποπρωτείνες. Αυτά τα μόρια εξασφαλίζουν ότι τα λίπη ταξιδεύουν μέσω του αίματος όπως θα έπρεπε. Μέσω αυτού, η καλή χοληστερόλη απορροφάται από τους ιστούς για να έχουμε ενέργεια και η κακή χοληστερόλη επιστρέφει στο συκώτι. Αν η επιστροφή δεν γίνει σωστά, παραμένει στα αιμοφόρα αγγεία, θέτοντας την καρδιά σε κίνδυνο.

“Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλαπλά γονίδια που συμβάλουν στον κίνδυνο αυτών των καρδιακών νοσημάτων και της νόσου του Αλτσχάιμερ” υποστηρίζει ο επικεφαλής Δρ. Καρτς. Στη θεωρία, μία διατροφή με λίγα λιπαρά θα έφερνε και λιγότερη χοληστερόλη στον οργανισμό και θα μείωνε τους κινδύνους για τα προαναφερθέντα νοσήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους