Αλτσχάιμερ: Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο

κοπέλα κρατά το χέρι ηλικιωμένης με Αλτσχάιμερ
02-03-2022
Οι άνθρωποι που έχουν καλή φυσική κατάσταση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
 • Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με τη φυσική κατάστασή τους, με βάση καρδιοπνευμονικές εξετάσεις και τεστ κόπωσης σε διάδρομο.
 • Έως το τέλος της πολυετούς μελέτης, η ομάδα με τη χειρότερη φυσική κατάσταση εμφάνισε Alzheimer με συχνότητα 9,5 περιστατικών ανά 1.000 ανθρωπο-έτη, έναντι 6,4 περιστατικών της νόσου ανά 1.000 ανθρωπο-έτη στην ομάδα με την καλύτερη φυσική κατάσταση.
 • Η πιθανότητα Αλτσχάιμερ μειωνόταν όσο η φυσική κατάσταση βελτιωνόταν: 8,5 περιστατικά/1.000 στη δεύτερη χειρότερη ομάδα, 7,4/1.000 στη μεσαία και 7,2/1.000 σε εκείνη με τη δεύτερη καλύτερη φυσική κατάσταση.

Η τελική «ετυμηγορία» της μελέτης, αφού ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πιθανότητα Alzheimer, ήταν ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν 33% μικρότερο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ανίατη νόσο, σε σχέση με όσους έχουν τη χειρότερη φυσική κατάσταση.

Εκείνοι στην αμέσως επόμενη καλύτερη ομάδα φυσικής κατάστασης έχουν 26% μικρότερο κίνδυνο, όσοι βρίσκονται στη μέση 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ εκείνοι με τη δεύτερη χειρότερη φυσική κατάσταση έχουν 13% μικρότερη πιθανότητα για Αλτσχάιμερ.

«Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης μας είναι ότι όσο βελτιώνεται η φυσική κατάσταση των ανθρώπων, ο κίνδυνος τους για νόσο Alzheimer μειώνεται. Η ιδέα ότι μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ απλώς με το να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητά του, είναι πολύ ελπιδοφόρα, ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επαρκείς θεραπείες για να προλάβουν ή να σταματήσουν την πρόοδο της νόσου», δήλωσε ο Ζαμρίνι.

Μια άλλη γαλλική μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Παρισιού και του Πανεπιστημίου του Μπορντό, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Digital Health», εντόπισε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer έως και 15 χρόνια προτού τα πρώτα συμπτώματα εκδηλωθούν.

Η έρευνα ανέλυσε ανωνυμοποιημένα στοιχεία από τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 80.000 ασθενών στη Γαλλία και στη Βρετανία (οι μισοί με Alzheimer και οι άλλοι μισοί χωρίς τη νόσο αυτή).

Βρήκε έτσι δέκα παθολογικές καταστάσεις που αναπτύσσονται συχνότερα στους ανθρώπους που αργότερα θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Οι καταστάσεις που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ κατά σειρά συχνότητας

 1. κατάθλιψη
 2. άγχος
 3. υψηλό στρες
 4. απώλεια ακοής
 5. δυσκοιλιότητα
 6. σπονδυλοαρθρίτιδα
 7. απώλεια μνήμης
 8. κόπωση
 9. πτώσεις
 10. ξαφνική απώλεια βάρους

«Το ερώτημα πάντως παραμένει κατά πόσο αυτά τα προβλήματα υγείας είναι παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο ερευνητής Τομά Νεντελέκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που φρενάρει τη γήρανση του εγκεφάλου