Αλτσχάιμερ: Μπορεί να εμφανιστεί από τραυματισμό σε νεαρή ηλικία;

26-12-2016
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως το Αλτσχάιμερ είναι καθαρά γονιδιακή υπόθεση. Μια νέα Βρετανική έρευνα όμως έρχεται να ταράξει τα νερά. Δείχνει πως το Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί και λόγω τραυματισμού στο κεφάλι που έγινε σε νεαρή ηλικία.
 
Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν τους εγκεφάλους εννέα ανθρώπων που είχαν υποστεί μέτριο έως σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.
Η μέση ηλικία τους ήταν τα 40 έτη και τα τραύματα είχαν συμβεί ένα έως 17 έτη πριν την μελέτη.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης τους εγκεφάλους εννέα ατόμων χωρίς προηγούμενο τραυματισμό και άλλων εννέα με Αλτσχάιμερ.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό έντυπο Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έδειξαν πως οι εγκέφαλοι τόσο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, όσο και όσων είχαν κάποτε τραυματισθεί, εμφάνιζαν πλάκες της πρωτεΐνης αμυλοειδούς στο κέντρο του εγκεφάλου και στην παρεγκεφαλίδα, αν και οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερες πλάκες.
Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ζημιά είχε κάνει το παλιό τραύμα στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, τόσο πιο εκτεταμένες ήσαν οι πλάκες μετά από χρόνια.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. David Sharp «οι άνθρωποι, μετά από τραύμα στο κεφάλι, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια, χωρίς να είναι σαφές για ποιο λόγο», και προσέθεσε πως η δημιουργία των πλακών πυροδοτείται από διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό στην περίπτωση του τραυματισμού από ότι στην άνοια.
 
Οι ειδικές εξετάσεις έδειξαν πως όσοι είχαν κάποιο παλιό τραύμα στο κεφάλι, έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν ποτέ τέτοιο τραύμα. Αυτό δείχνει ότι, παρά την ανάκαμψη τους μετά τον τραυματισμό, ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί πλέον το ίδιο καλά όπως πριν, αλλά εμφανίζει σημάδια άνοιας.
 
Οι ειδικοί βέβαια θέλουν να κάνουν περισσότερε μελέτες για να επιβεβαιώσουν κατά πόσο όντως τα τραύματα στο κεφάλι ανοίγουν το δρόμο στην άνοια και στο Αλτσχάιμερ.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: