Αλτσχάιμερ: Ποιοι κινδυνεύουν να το εμφανίσουν νωρίτερα

χέρι ηλικιωμένης γυναίκας που έχει Αλτσχάιμερ
02-03-2021

Στην προσπάθεια τους να βρουν την θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν τις έρευνες τους. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα σε πιο μικρή ηλικία. Αυτό πάντα σε σχέση με όσους έχουν Αλτσχάιμερ αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Το άγχος και το Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Ζάκαρι Μίλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Κι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο (διαδικτυακό λόγω κορονοϊού) ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 1.500 άτομα. Από αυτούς:

το 43% είχε ιστορικό κατάθλιψης

το 32% είχε ιστορικό άγχους

το 1,2% είχε ιστορικό διπολικής διαταραχής

το 1% είχε διαταραχή μετατραυματικού στρες

το 0,4% είχε ιστορικό σχιζοφρένειας.

Ήταν γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας περίπου δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους μη καταθλιπτικούς. Οι αγχώδεις εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας περίπου τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν έχουν διαταραχή άγχους.

Τι λένε οι ειδικοί

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίπτωση των ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και κατά πόσο η θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εκδήλωση της άνοιας. Ασφαλώς, δεν λέμε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος κατ’ ανάγκη θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ», τόνισε ο Μίλερ.

Η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερες είναι οι διαγνωσμένες ψυχικές διαταραχές σε έναν άνθρωπο, τόσο νωρίτερα εμφανίζονται τα συμπτώματα της άνοιας. Έτσι, άνθρωποι με μόνο μία διαταραχή εμφανίζουν τις πρώτες ενδείξεις Αλτσχάιμερ περίπου ενάμισι χρόνο πριν από αυτούς που δεν έχουν καμία ψυχική διαταραχή. Εκείνοι με δύο διαταραχές εμφανίζουν άνοια κατά μέσο όρο 3,3 χρόνια νωρίτερα, ενώ εκείνοι που έχουν περισσότερες από τρεις εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας 7,3 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν έχουν καθόλου ψυχικές διαταραχές. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος είναι πιθανότερο να είναι γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Τι μπορεί να σημαίνει αν οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται πολύ