Αλτσχάιμερ: Πώς το κόκκινο κρασί καταπολεμά τη νόσο

κόκκινο κρασί
10-09-2015

Έρευνα υπέδειξε ότι η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλλια και το κόκκινο κρασί, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει βιοδείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μεγαλύτερη κλινική έρευνα σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, για τη μελέτη υψηλής δόσης ρεσβερατρόλης, μακροχρόνια, σε ανθρώπους με ελαφριά έως μέτρια νόσο Alzheimer, ανακάλυψε ότι ένας βιοδείκτης που μειώνεται όταν εξελίσσεται η νόσος, σταθεροποιήθηκε σε ανθρώπους που έλαβαν ρεσβερατρόλη- ουσία που περιέχεται στα κόκκινα σταφύλια, στη σκούρα σοκολάτα και σε ορισμένα κόκκινα κρασιά.

Ο ερευνητής R. Scott Turner, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα και προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συσταθεί η ρεσβερατρόλη, καθώς πρόκειται για μια έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα καλούν σε περαιτέρω έρευνες για την κατάλληλη ερμηνεία.

Στην έρευνα, ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με αυξανόμενες δόσεις ρεσβερατρόλης σε διάστημα 12 μηνών, εμφάνισαν μικρή ή καθόλου αλλαγή στα επίπεδα Abeta40 στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αντίθετα, όσοι λάμβαναν εικονικό φάρμακο είχαν μείωση στα επίπεδα της Abeta40 σε σύγκριση με τα επίπεδα στην έναρξη της έρευνας.

Μείωση στην Abeta40 εμφανίζεται καθώς επιδεινώνεται η νόσος Alzheimer. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δεν μπορούν να καταλήξουν από αυτή την έρευνα ότι η επίδραση της αγωγής με ρεσβερατρόλη είναι ωφέλιμη, εξήγησε ο Turner.

Πρόσθεσε ότι φάνηκε πως η ρεσβερατρόλη μπόρεσε να εισχωρήσει στο φράγμα αίματος- εγκεφάλου. Ρεσβερατρόλη μετρήθηκε στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαιο υγρό.

Ο Turner δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η ρεσβερατρόλη ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology.