Αλτσχάιμερ

08-04-2013

Η νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑΛ) είναι μια εκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που προκαλεί άνοια. Η ΝΑΛ προσβάλλει το 10% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 50% των ατόμων άνω των 85 ετών. Εκτιμάται ότι 30% των ατόμων που πάσχουν από ΝΑΛ έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού το οποίο έχει εκδηλώσει τη νόσο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της νόσου είναι τα εξής:

  • ολική ή μερική απώλεια πρόσφατων (κυρίως) αναμνήσεων
  • σταδιακή απώλεια των νοητικών ικανοτήτων
  • αδυναμία συγκέντρωσης
  • συναισθηματικά ξεσπάσματα
  • περιπλάνηση και ανησυχία, ο ασθενής χάνεται ακόμη και σε οικεία μέρη
  • δυσκολία στην κατανόηση
  • παραμέληση προσωπικής υγιεινής
  • κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου.
 

Πού οφείλεται;

Οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά η επίδρασή της στον εγκέφαλο έχει καταδειχθεί σαφώς. Η νόσος Αλτσχάιμερ βλάπτει και καταστρέφει κύτταρα του εγκεφάλου. Ένας υγιής εγκέφαλος έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Οι νευρώνες παράγουν τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα που αναμεταδίδονται από τον ένα νευρώνα στον άλλο για βοηθήσουν στη σκέψη, τη μνήμη και τις αισθήσεις. Στους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ, αρχικά αρχίζουν να καταστρέφονται οι νευρώνες σε ορισμένες θέσεις του εγκεφάλου και στη συνέχεια παράγονται χαμηλότερα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, δημιουργώντας προβλήματα στον εγκέφαλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Στον τομέα της διάγνωσης έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου με την ανακάλυψη νέων εξετάσεων, οι οποίες, ωστόσο, απλά συμβάλλουν στη διάγνωση χωρίς να εντοπίζουν τη νόσο. Για το λόγο αυτό, η διάγνωση της ΝΑΛ βασίζεται κυρίως στην καλή εκτίμηση της κλινικής εικόνας από τον ιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν θεραπεύεται, αλλά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην επιβράδυνση ή στη μερική αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων. Σταδιακά, ο ασθενής χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και διάφορες θεραπείες (αναμνήσεων, αξιολόγησης).

Τι μπορείτε να κάνετε;

Η φροντίδα ενός ατόμου που πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι απαιτητική. Βρείτε τρόπους για να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας, τοιχοκολλήστε για παράδειγμα στο σπίτι σημειώματα που να υπενθυμίζουν στον ασθενή να κλείνει τις ηλεκτρικές συσκευές, φροντίστε να φέρει πάντα μαζί του τα στοιχεία της διεύθυνσής σας, προσλάβετε κάποιον να σας βοηθάει για λίγες ώρες.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας