ΑΛΒΑΡ ΓΚΟΥΛΣΤΡΑΝΤ

Allvar Gullstrand
04-06-2021

Ο Άλβαρ Γκούλστραντ (5 Ιουνίου 1862 – 28 Ιουλίου 1930) ήταν Σουηδός οφθαλμίατρος και οπτικός.

Ο Γκούλστραντ γεννήθηκε στη Λαντσκρούνα της Σουηδίας. Δίδαξε θεραπεία ματιών και ύστερα έγινε καθηγητής οπτικής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα δίδαξε συνολικά 33 χρόνια, από το 1894 έως το 1927. Εφάρμοσε μεθόδους φυσικών μαθηματικών για τη μελέτη των οπτικών εικόνων και της διάθλασης του φωτός στα μάτια. Ως αναγνώριση του έργου του έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1911.

Ο Γκούλστραντ είναι γνωστός για την έρευνα του πάνω στον αστιγματισμό και για την βελτίωση του οφθαλμοσκοπίου και των διορθωτικών φακών για χρήση μετά την αφαίρεση του καταρράκτη από το μάτι.

Εξελέγη μέλος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών το 1905 και υπηρέτησε στην Επιτροπή Φυσικής του Βραβείου της Ακαδημίας. Ενώ υπηρετούσε στην επιτροπή χρησιμοποίησε τη θέση του για να αποτρέψει τον Αϊνστάιν από το να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την θεωρία της σχετικότητας, την οποία θεωρούσε λανθασμένη.

Ο Γκούλστραντ παντρεύτηκε την Ζίγκνε Μπράιτχολτς (1862-1946) το 1885.

Λόγω του μαθηματικού περιεχομένου των γραπτών του Γκούλστραντ, ο Οράτιος Μπερτ Γουίλιαμς έγραψε το 1926 ότι “υπάρχουν λίγοι οφθαλμίατροι και δεν υπάρχουν πολλοί φυσιολόγοι που είναι σε θέση να διαβάσουν [τις εργασίες του Γκούλστραντ] και για τον ίδιο λόγο οι χημικοί της ημέρας του Γκιμπς δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν το έργο του.”

Ο Γκούλστραντ πέθανε στη Στοκχόλμη το 1930 και θάφτηκε στο νεκροταφείο Νόρρα.