ΑΜΙΚΟ ΜΠΙΝΙΑΜΙ

Amico Bignami
07-09-2021

Ο Αμίκο Μπινιάμι (15 Απριλίου 1862 – 8 Σεπτεμβρίου 1929) ήταν Ιταλός γιατρός, παθολόγος, ελονοσία και σκεπτικιστής. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Η πιο σημαντική επιστημονική του συμβολή ήταν στην ανακάλυψη της μετάδοσης του ανθρώπινου παρασίτου της ελονοσίας στο κουνούπι.

Μαζί με τον ερευνητή Ettore Marchiafava περιέγραψε μια νευρολογική ασθένεια, στην οποία τώρα δίνεται το ομώνυμο όνομα ασθένεια Marchiafava–Bignami.

Ο Μπινιάμι και ο συνάδελφός του Machiafava δημοσίευσαν μια μονογραφία 169 σελίδων On Summer-Autumnal Fevers το 1892, η οποία μεταφράστηκε στα αγγλικά το 1894. Ήταν οι πρώτοι που διέκριναν τα συμπτώματα του Plasmodium falciparum, του αιτιολογικού παράγοντα της τριτογενούς ελονοσίας, από τις καλοήθεις μορφές. Βρήκαν ότι τα παράσιτα της ελονοσίας ήταν σφαιρικής φύσης (και όχι νηματώδη, όπως πιστεύεται γενικά), κυρίως ενδοερυθροκυτταρικά (αντί για ελεύθερη διαβίωση), ότι η απελευθέρωση σπορίων κατά την κατάτμηση (ρήξη σχιζόντος) προκαλούσε πυρετό και ότι υπήρχαν διαφορετικά είδη παράσιτα ελονοσίας (το καθένα με τα δικά του διαφορετικά χαρακτηριστικά, κυρίως την περιοδικότητα του πυρετού). Παρατήρησαν ότι η κακοήθης ελονοσία προκλήθηκε μόνο από τα είδη παρασίτων που προκαλούσαν την ελονοσία του φθινοπώρου. Με τον Giuseppe Bastianelli, ανακάλυψε ότι σε ασθενείς με ελονοσία, ήταν το νεαρό (πρώιμο στάδιο) Plasmodium που προκάλεσε πυρετούς, αλλά όχι οι παλιές μορφές ημισελήνου (γαμετοκύτταρα), που ανακάλυψε ο Alphonse Laveran. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι μορφές ημισελήνου εμφανίστηκαν τη δεύτερη εβδομάδα του πυρετού.

Ο Μπινιάμι διατύπωσε τη θεωρία το 1896 ότι το κουνούπι μπορεί να είναι ο φορέας της ασθένειας. Για να το δείξει αυτό, αιχμαλώτισε κουνούπια σε περιοχές με υψηλή συχνότητα ελονοσίας και τα έβαλε να τσιμπήσουν υγιείς ανθρώπους. Όμως, όπως ο Sir Ronald Ross, ένας χειρούργος του βρετανικού στρατού που εργάζεται στην Ινδία για την ίδια αποστολή (ακολουθώντας τη θεωρία της ελονοσίας-κουνουπιού του Patrick Manson), απέτυχε να βρει άμεσα στοιχεία. Τον Αύγουστο του 1897, ο Ross ανακάλυψε παράσιτα ελονοσίας μέσα στο κουνούπι, γεγονός που έδειχνε ότι το κουνούπι ήταν ο φορέας. Το 1898, τα πειράματα του με τους Giovanni Battista Grassi, Antonio Dionisi και Giuseppe Bastianelli πέτυχαν. Ο Μπινιάμι δεν δίστασε να δαγκωθεί ο ίδιος και να προσβληθεί από την ασθένεια. Οι τρεις επιστήμονες παρουσίασαν στις 28 Νοεμβρίου 1898, τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους στην Accademia dei Lincei.