ΑΜΠΡΑΧΑΜ ΓΙΑΚΟΜΠΙ

Abraham Jacobi
09-07-2021

Ο Άμπραχαμ Γιακόμπι (6 Μαΐου 1830 – 10 Ιουλίου 1919) ήταν Γερμανός γιατρός και πρωτοπόρος της παιδιατρικής. Ήταν ένα βασικό πρόσωπο στο κίνημα για τη βελτίωση της παιδικής υγειονομικής περίθαλψης και ευημερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και άνοιξε την πρώτη παιδική κλινική στη χώρα. Μέχρι σήμερα, είναι ο μόνος γεννημένος στο εξωτερικό πρόεδρος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Βοήθησε στην ίδρυση του American Journal of Obstetrics. Θεωρείται ο πατέρας της Αμερικανικής Παιδιατρικής.

Ο Γιακόμπι εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα στη Γερμανία. Κρατήθηκε στις φυλακές του Βερολίνου και της Κολωνίας το 1851, όπου αθωώθηκε ως κατηγορούμενος στην Κομμουνιστική Δίκη της Κολωνίας το 1852. Αργότερα φυλακίστηκε στο Μπίλεφελντ και στο Μίντεν, όπου καταδικάστηκε για lese Majeste το 1853.

Μετά την απελευθέρωση, ο Γιακόμπι ταξίδεψε στην Αγγλία, όπου έμεινε τόσο με τον Karl Marx όσο και με τον Friedrich Engels. Το επόμενο φθινόπωρο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου εγκαταστάθηκε ως ιατρός. Σύντομα έγινε βασικό πρόσωπο στο κίνημα για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της ευημερίας των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρέμεινε σε επαφή με τον Μαρξ και τον Ένγκελς και το 1857 ο Τζακόμπι συμμετείχε στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Λέσχης της Νέας Υόρκης.

Ξεκινώντας το 1861 στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης, ήταν καθηγητής παιδικών ασθενειών. Από το 1867 έως το 1870, ήταν πρόεδρος του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πόλης της Νέας Υόρκης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια για 30+ χρόνια από το 1870 έως το 1902. Αργότερα μετακόμισε στο νοσοκομείο Mount Sinai, όπου ίδρυσε το πρώτο Παιδιατρικό Τμήμα σε γενικό νοσοκομείο.

Διετέλεσε πρόεδρος της Παθολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης και δύο φορές της Ιατρικής Εταιρείας της Κομητείας της Νέας Υόρκης, επισκέπτης ιατρός στο Γερμανικό Νοσοκομείο από το 1857, στο Νοσοκομείο Mount Sinai στις αρχές του 1860, στο Εβραϊκό Ορφανό Άσυλο και στο νοσοκομείο βρεφών στο νησί Randall από το 1868 και στο Bellevue Hospital από το 1874. Το 1882 ήταν πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1885 έγινε πρόεδρος της Ιατρικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης. Από το 1868 έως το 1871, ήταν κοινός εκδότης του American Journal of Obstetrics and Diseases of Women and Children.

Το έργο των πολιτών ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής του. Υποστήριξε τον έλεγχο των γεννήσεων και τη μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και αντιτάχθηκε στην απαγόρευση. Ήταν έντονα κατά του Χοεντζόλερ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το καλοκαίρι του 1918, μια πυρκαγιά στο σπίτι του κατέστρεψε το χειρόγραφο της αυτοβιογραφίας του και άλλα προσωπικά του έγγραφα στο σπίτι του στο Lake George.

Πέθανε στις 10 Ιουλίου 1919 στο εξοχικό του στο Μπόλτον Λάντινγκ σε ηλικία 89 ετών. Ο Γιακόμπι ενταφιάζεται στο νεκροταφείο Green-Wood στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.