Αμύγδαλα: 8 οφέλη για την υγεία μας

Αμύγδαλα
21-02-2024
Τα αμύγδαλα είναι ένας αγαπημένος ξηρός καρπός. Τρώγεται σκέτος, σε γλυκά… ακόμα και σε σαλάτες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έτσι λοιπόν, οφελούν την υγεία μας.
Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, αλλά και στην υγεία του δέρματος. Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και κάνουν πολύ πιο πλούσια την καθημερινή σας διατροφή.

Αμύγδαλα: 8 οφέλη για την υγεία

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Περίπου 28 γραμμάρια περιέχουν:

  • 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 5 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 14 γραμμάρια λίπους
  • 37% της βιταμίνης Ε
  • 32% μαγγανίου
  • 20% μαγνησίου
  • Περιέχουν επίσης χαλκό, βιταμίνη Β12 και φώσφορο

Τα αμύγδαλα, πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, έχουν πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία:

Κάνουν καλό σε καρδιά και μάτια

Η βιταμίνη Ε, που υπάρχει σε αφθονία στα αμύγδαλα, ρυθμίζει ενεργά την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία των ματιών.

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τα αμύγδαλα για τις δυνατότητές τους στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, τα προτείνουν ως ιδανικά σνακ για άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Είναι ευεργετικά για τους διαβητικούς

Ένα από τα κύρια οφέλη των αμυγδάλων είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό αποδεικνύεται ωφέλιμο για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Χορταίνουν

Τα αμύγδαλα χορταίνουν, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, κάτι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι ερευνητές μελέτησαν τις πιθανές επιδράσεις στον εγκέφαλο της L-καρνιτίνης και της ριβοφλαβίνης που περιέχουν τα αμύγδαλα. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι ενισχύουν τη μνήμη και βοηθούν να βρισκόμαστε σε αυξημένη εγρήγορση.

Περιέχουν καλά λιπαρά

Τα λιπαρά οξέα στα αμύγδαλα μπορούν να προλάβουν και να καταπολεμήσουν την ακμή, τα μαύρα στίγματα και τα λευκά σπυράκια.

Βοηθούν τα μαλλιά να είναι πιο υγιή

Τα αντιοξειδωτικά των αμυγδάλων βοηθούν στη μείωση του στρες και προστατεύουν από τη γήρανση του δέρματος και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις. Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται συχνά για την ικανότητά του να σβήνει τις ραγάδες και βοηθά επίσης να αποτραπεί το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Είναι πηγή φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ που υπάρχει στα αμύγδαλα χρησιμεύει ως προστασία έναντι πιθανών συγγενών ανωμαλιών στην εγκυμοσύνη. Επιπλέον, συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αμύγδαλα: Επηρεάζουν τις ορμόνες της όρεξης