Αναδιάρθωση του ΕΣΥ: Ημίμετρα και ουτοπίες

26-12-2016

Με ημίμετρα και αποσπασματικές αλλαγές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να… επανιδρύσει τα δημόσια νοσοκομεία. Το περιβόητο νομοσχέδιο περί “αναβάθμισης του ΕΣΥ” που προβλέπει και την ολοήμερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, είναι καταδικασμένο πριν ακόμη ψηφιστεί (αναμένεται η διαδικασία της ψηφοφορίας να ολοκληρωθεί την Τετάρτη).

Στόχος του υπουργείου να λειτουργούν τα νοσοκομεία για εξετάσεις και διαγνωστικά και το απόγευμα ενώ επιδίωξη είναι να αποσπαστεί ένα περίπου 15% των ασθενών που σήμερα οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και να εξυπηρετείται στο ΕΣΥ.

Ωστόσο σειρά βασικών προσκομμάτων δεν έχουν υπολογιστεί από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που εξακολουθεί να πιστεύει πως με ένα νομοσχέδιο θα κάνει τους περισσότερους γιατρούς να χάσουν το παντεσπάνι τους, τις προμηθεύτριες εταιρείες να απολέσουν τα υπερκέρδη τους και τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να παραχωρήσουν ως …σύγχρονοι γαλαντόμοι την πελατεία τους που με τόσο …κόπο έχτισαν τα τελευταία χρόνια δίνοντας αφειδώς δεξιά και αριστερά μίζες σε εμπλεκόμενους.

Σήμερα ο ετήσιος τζίρος μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα υπολογίζεται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Καθόλου τυχαία αφού οι ασθενείς που πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για εργαστηριακές εξετάσεις προωθούνται τεχνηέντως στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα είτε της μεγάλης αναμονής είτε του χαλασμένου μηχανήματος. Όσο για τα ταμεία αυτά υποχρεώνονται να καταβάλουν κάθε χρόνο περίπου 1,5 δις ευρώ για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σε ιδιωτικά κέντρα (εργαστηριακές εξετάσεις κ.λ.π.) Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το ταμείο του δημοσίου ο ΟΠΑΔ δαπανά μηνιαίως 20 εκατ. ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις των ασφαλισμένων του.

Παρ αυτά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θεωρεί ότι πολύ απλά οι ασθενείς θα πηγαίνουν και τα απογεύματα στα νοσοκομεία για όλες αυτές τις πράξεις με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους ταμείων, τα οποία όμως παραμένει άγνωστο πότε θα καταβάλουν τα ποσά αυτά αφού συνήθως καθυστερούν χρόνια. Αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα καταβάλουν τα οφειλόμενα τους εντός 60 ημερών. Ακόμη και εκείνοι που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση θα προτιμήσουν το ΕΣΥ γιατί “δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τον ιδιωτικό τομέα” ισχυρίζονται στο υπουργείο Υγείας. Ποιος όμως που καταβάλλει 2000 και 3000 ευρώ το χρόνο για ιδιωτική ασφάλιση θα προτιμήσει τον απαρχαιωμένο Ευαγγελισμό από ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο όπου οι συνθήκες θυμίοζυν περισσότερο ξενοδοχείο.

Και όμως η υπουργός Υγείας επιμένει πως το σύστημα θα αποδώσει και όχι μόνο αυτό θα αποδώσει τόσο που θα μπορεί να πληρώνει ακόμη και τους γιατρούς που θα εργάζονται το απόγευμα.

Όσο για τον εξοπλισμό, ουδείς φαίνεται στην οδό Αριστοτέλους να σκέφτηκε πως τα περισσότερα μηχανήματα είναι παλαιάς τεχνολογίας ή χαλασμένα ή καινούρια αλλά χωρίς προσωπικό. Με βάση μάλιστα τις εκτιμήσεις το 40% των μηχανημάτων που υπάρχουν στο ΕΣΥ είναι άνω των 10 ετών.

Και όμως εκεί στο υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι θα χτυπηθεί το άρρωστο σύστημα και όλο , ώς δια μαγείας, θα φτιάξουν με ένα νομοσχέδιο.

Άγνωσται αι βουλαί της Μαριλίζας…

της Δήμητρας Ευθυμιάδου, Δημοσιογράφος