Ανάγκη επικαιροποίησης του καταλόγου των δωρεάν φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς ναυτικούς

γυναίκα κοιμάται με ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο της
04-11-2022

Την επικαιροποίηση του καταλόγου των δωρεάν φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς ναυτικούς ζητά, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο γγ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Μανώλης Τσικαλάκης.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής και της αρωγής που παρέχει στους Έλληνες ναυτεργάτες και στα μέλη των οικογενειών τους, γίνεται αποδέκτης, μεταξύ άλλων, και παραπόνων σχετικά με την άρνηση έγκρισης ορισμένων ειδικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των επιπλοκών των καρκινοπαθών και ιδιαίτερα όσον αφορά τα ισχυρά αναλγητικά για τους καρκινικούς πόνους.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι αναφέρθηκε περίπτωση που ο ασθενής αναγκάζεται να καταβάλει ο ίδιος τη δαπάνη για την υποδειχθείσα από τους θεράποντες ιατρούς μορφίνη, ως μοναδικού αποτελεσματικού αναλγητικού για την περίπτωσή του, η οποία δαπάνη, όμως, ανέρχεται στο απαγορευτικό ποσό των 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Η ΠΝΟ ζητά άμεσες ενέργειες από το υπουργείο Υγείας προκείμενου να ενταχθεί, χωρίς καμία χρονοτριβή, και το συγκεκριμένο φάρμακο της μορφίνης στον κατάλογο των χορηγούμενων χωρίς καμία επιβάρυνση των ασθενών.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών τονίζει ότι το κύριο κριτήριο της επιλογής δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, το υψηλό ή χαμηλό αντίτιμο του φαρμάκου αλλά η αποτελεσματικότητά του και ο επιδιωκόμενος σκοπός, ο οποίος, αναμφισβήτητα, είναι η αντιμετώπιση των πόνων του πάσχοντος.