Αναισθησιολόγος: Ο μεγάλος άγνωστος

26-12-2016

Η αναισθησιολογία αποτελεί σήμερα μια από τις ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες παρουσιάζουν αλματώδη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα εφαρμογής τους. Η επέκταση του ρόλου της συνεπικουρείται από την εισαγωγή καινούργιων και περισσότερο ασφαλών φαρμάκων στην αναισθησιολογική πράξη, αλλά και  τη χρήση καλύτερων και πιο εξελιγμένων μηχανημάτων και τεχνολογιών, που καθιστούν τις διαδικασίες της απείρως πιο ασφαλέστερες για τον ασθενή.

Ενώ όμως κανείς θα περίμενε, ότι αυτή πρόοδος της αναισθησιολογίας θα είχε θετικότατο αντίκτυπο στην δημόσια εικόνα των ανθρώπων που την ασκούν, δηλαδή των γιατρών αναισθησιολόγων, συμβαίνει μυστηριωδώς το αντίθετο. Απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία διαφόρων ερευνών, ο πολύπλευρος ρόλος του αναισθησιολόγου αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από το ευρύ κοινό.

Πολλοί δε γνωρίζουν ότι ο αναισθησιολόγος είναι γιατρός

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της άγνοιας είναι τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων στη Μεγάλη Βρετανία, που έδειξαν ότι δύο στους πέντε ενήλικες αγνοούσαν ότι οι αναισθησιολόγοι είναι γιατροί. Ακόμα πιο απογοητευτικά ήταν τα ποσοστά αυτών που αγνοούσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των αναισθησιολόγων στις  μονάδες εντατικής θεραπείας και στα ιατρεία πόνου.

Και στην χώρα μας, όμως, παρ’ όλη την αγάπη των Ελλήνων για αποστήθιση και κυκλοφορία κάθε είδους ιατρικής και παραϊατρικής πληροφορίας, η εικόνα του αναισθησιολόγου δεν τυχαίνει καλύτερης μοίρας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου μεταξύ 150 ατόμων (ασθενείς, συνοδοί ασθενών, επισκέπτες) ηλικίας 23-78 χρονών, μόνο το 49% των ερωτηθέντων αποφοίτων Λυκείου γνώριζε ότι ο αναισθησιολόγος είναι γιατρός, ενώ μόνο το 26% γνώριζε ότι η Αναισθησιολογία είναι ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους κατόχους Πανεπιστημιακού πτυχίου ήταν 81% και 56%, ενώ για τους κατόχους Μεταπτυχιακού τίτλου 78% και 45%. Ποσοστό 100 % σωστές απαντήσεις και στις δύο ερωτήσεις έδωσαν μόνο άτομα με εκπαίδευση στον Τομέα Υγείας.

Τα απογοητευτικά αυτά αποτελέσματα δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο την άγνοια και την εσφαλμένη αντίληψη που έχει ο κόσμος για τους αναισθησιολόγους.

Η προσφορά των Ελλήνων αναισθησιολόγων

Σήμερα οι Έλληνες αναισθησιολόγοι συμμετέχουν σε 260.755 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως σε 74 κρατικά νοσοκομεία, σε  πολλά από τα οποία παρουσιάζεται το φαινόμενο της ύπαρξης πληθώρας κενών οργανικών θέσεων. Αυτό συνεπάγεται να εργάζονται αυτοί οι γιατροί πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου τους και περισσότερες ώρες από την πλειοψηφία των ειδικευμένων γιατρών άλλων ειδικοτήτων. Χάρη όμως στις γνώσεις και το επιστημονικό τους επίπεδο, επιτελούν το λειτούργημά τους με αφοσίωση και εγρήγορση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιτυχία των χειρουργικών επεμβάσεων.

Κι όμως στη συνείδηση μεγάλης μερίδας του κοινού δεν τους αναγνωρίζεται ούτε ο τίτλος του γιατρού. Ίσως είναι πλέον καιρός αυτό να αλλάξει και να τους δείξουμε την αναγνώριση που πραγματικά τους αξίζει, για την καθημερινή προσφορά τους στους Έλληνες ασθενείς.

 

Ελένη Μαυρομμάτη

Πρόεδρος Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας