Αναπληρωτής υπουργός Υγείας για το νέο δελτίο τιμών: Είχαμε πολύ λίπος να κάψουμε…

26-12-2016

Ανακοινώθηκε μετά από ενστάσεις διαβουλεύσεις και διορθώσεις που έγιναν μες το σαββατοκύριακο αργά χθες τη νύχτα το νέο Δελτίο Τιμών. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στην «Κοινωνία Ώρα Μega» του Μέγκα η μεσοσταθμική μείωση των τιμών των φαρμάκων είναι 16%. 
Συγκεκριμένα ο κος Σαλμάς ανέφερε ότι από τα 12.500 σκεύασματα που κυκλοφορούν στην αγορά στα 7.000 η τιμή έχει πέσει ενώ στα 5.000 η τιμή έχει μείνει σταθερή. Από τα 1500 πρωτότυπα φάρμακα που υπήρχαν στο προηγούμενο δελτίο τώρα στα περίπου 700-800 φάρμακα έληξε η πατέντα τους οπότε μειώνονται αυτόματα κατά 50%. Από τις μειώσεις αυτές το όφελος συνολικά που προκύπτει για τα ασφαλιστικά ταμεία όπως είπε ο κος Σαλμάς είναι γύρω στα 300 -320 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον 80 εκατ. για τα δημόσια νοσοκομεία και 100 εκατ. για τους ασφαλισμένους. Ο κος Σαλμάς με την επισήμανση ότι «είχαμε αρκετό λίπος να κάψουμε», ανέφερε περίπτωση φαρμάκου που έκανε τζίρο 40 εκατομ. ευρώ ενώ τώρα με τις νέες τιμές υπολογίζεται να πέσει κατά 12 εκατομ. ευρώ. Ο αναπληρωτής Υπουργός σχετικά με την πιθανότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος σε δεύτερη φάση. Όσον αφορά στις περιπτώσεις των μεταμοσχευμένων ασθενών ο κος Σαλμάς είπε ότι δε θα ισχύει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική για το φθηνότερο γενόσημο.

Όσο αναφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ο κος Σαλμάς αναφέρει ότι οι τρέχουσες οφειλές είναι 1,5 εκατ. και οι παλαιότερες οφειλές των μητρικών εταιρειών αγγίζουν τα 700 με 800 εκατ. Το 1,5 εκατ. θα καλυφθεί από την δόση των 6 δις και για τα υπόλοιπα 700 με 800 εκατ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος.

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη του κου Σαλμά στο Mega πατώντας εδώ.

Βάννα Κεκάτου