Αναψυκτικά: Ακόμα και ένα την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

νεαρή κοπέλα πίνει αναψυκτικό
24-04-2021

Τα αναψυκτικά είναι το τέλειο συνοδευτικό για το φαγητό μας. Όμως, η κατανάλωση ενός επιπλέον αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 κατά 22%.

Το εύρημα βασίζεται σε δεδομένα από 350.000 ανθρώπους σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύεται στο Diabetologia, το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Αυτή η μελέτη, από την Dr Dora Romaguera στο Imperial College του Λονδίνου και ερευνητές από την κοινοπραξία InterAct, εξέτασε την κατανάλωση χυμών, αναψυκτικών με ζάχαρη και τεχνητά ζαχαρούχων αναψυκτικών που συλλέχθηκαν στο European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (μελέτη EPIC).

Διαπίστωσαν ότι κάθε 336 ml αναψυκτικού με ζάχαρη -περίπου ένα κουτάκι- που πίνεται την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 22%. Αυτή η αύξηση του κινδύνου μειώθηκε ελαφρώς στο 18 τοις εκατό αφού ληφθεί υπόψη η συνολική ενεργειακή πρόσληψη και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), υποδηλώνοντας ότι η επίδραση του αναψυκτικού με ζάχαρη στον διαβήτη δεν οφείλεται αποκλειστικά στο σωματικό βάρος.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι πίνουν όλο και περισσότερα ποτά με ζάχαρη στην Ευρώπη, πρέπει να δώσουμε σαφή μηνύματα σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.
– Dr Dora Romaguera

Τα άτομα που έπιναν περισσότερα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτή η συσχέτιση φάνηκε να οφείλεται στο ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερο ΔΜΣ τείνουν να πίνουν περισσότερα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά και είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη.

Η κατανάλωση καθαρού χυμού φρούτων ή νέκταρ (αραιωμένοι χυμοί, μερικές φορές με πρόσθετα) δεν συσχετίστηκε με κίνδυνο διαβήτη.

Μια μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, βρήκε 25% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για κάθε καθημερινό ρόφημα με ζάχαρη.

«Η αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των καταναλωτών αναψυκτικών με ζάχαρη στην Ευρώπη είναι παρόμοια με αυτή που διαπιστώθηκε σε μελέτες στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Δρ Romaguera, μέλος της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Imperial. «Δεδομένου ότι οι άνθρωποι πίνουν όλο και περισσότερα ζαχαρούχα ποτά στην Ευρώπη, πρέπει να δώσουμε σαφή μηνύματα σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους».