Αναστασία Κοτανίδου στο healthview.gr: “Τα σοβαρά περιστατικά COVID-19 δεν έχουν πλέον βαριά κλινική εικόνα”

ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
16-07-2020

Μια σημαντική διαπίστωση στην κλινική πράξη έχουν κάνει οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 που κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομεία, έχουν πλέον ελαφρύτερη κλινική εικόνα από αυτή που είχαν οι ασθενείς στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν και δεν γνωρίζουν ακριβώς που οφείλεται, οι επιστήμονες εικάζουν αυτή η θετική εξέλιξη, μπορεί να αποδίδεται στον καιρό και στην αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει στο healthview.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου:

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε αποκτήσει οι γιατροί μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση των περιστατικών. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα εμπειρίας. Δηλαδή αυτή τη στιγμή τα περιστατικά τα οποία μπαίνουν στα νοσοκομεία δεν είναι τόσο βαριά όσο ήταν τα πρώτα. Ελπίζω ότι οφείλεται στον καιρό και στους εξωτερικούς χώρους”.

Η ελαφρύτερη εικόνα των περιστατικών αποτυπώνεται και στη μικρή αύξηση των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αν και υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως. Επίσης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει αύξηση στα θανατηφόρα περιστατικά, αναφέρει η καθηγήτρια κ. Κοτανίδου:

“Η αύξηση εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μικρή, πολύ μικρή. Από τους 9-10 ασθενείς έχουμε φτάσει στους 13. Δεν ξέρουμε ακόμα για πιο λόγο δεν αυξάνονται οι θάνατοι παγκοσμίως, ενδεχομένως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα γιατί ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος βρίσκεται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους”.

Όσον αφορά στην υπόθεση που έχει διατυπωθεί από επιστήμονες στο εξωτερικό, ότι ενδεχομένως να υπάρχει μετάλλαξη του κορονοϊού σε ελαφρύτερη μορφή, η κα. Κοτανίδου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο:

“Δεν πρέπει να ισχύει. Ο ιός μεταλλάχθηκε από την πρώτη στιγμή. Η κλινική εικόνα στα περιστατικά που κάνουν εισαγωγή σε ΜΕΘ περιστατικά παραμένει η ίδια”.

Μια άλλη εκδοχή που διερευνούν οι επιστήμονες, είναι οι ασθενείς να απευθύνονται πιο γρήγορα σε γιατρό, ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα COVID-19, αναφέρει η κα. Αναστασία Κοτανίδου:

“Οι ασθενείς είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και απευθύνονται έγκαιρα σε γιατρό. Έρχονται πολύ γρήγορα. Και οι ασυμπτωματικοί, δηλαδή, όσοι έχουν έστω ελάχιστα συμπτώματα πηγαίνουν γρήγορα σε γιατρό ή στο νοσοκομείο”, καταλήγει.