Ανδρ. Ξανθός για φαρμακεία: Ουδέν κακόν αμιγές καλού

26-12-2016

“Πετύχαμε ελεγχόμενη και όχι πλήρη απελευθέρωση των φαρμακείων.Συμβιβαστήκαμε αλλά εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων να μην επηρεάσει, ούτε την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη, ούτε να θίξει τα επαγγελματικά δικαιώματα των φαρμακοποιών”.Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι στους φαρμακοποιούς κατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου ως υπουργός Υγείας ο κος Ξανθός, δίνοντας εξηγήσεις για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ξεσήκωσε εκ νέου τους φαρμακοποιούς, επεσήμανε ότι “το πρόβλημα της Υγείας, δεν είναι οι επιχειρηματικές παρεμβάσεις αλλά είναι κυρίως η οικονομική ασφυξία και αυτό πρωτεύει να επιλύσουμε”.

Η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ήταν δρομολογημένη και προαπαιτούμενη από τους θεσμούς προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δόσης και να ανασάνει οικονομικά η χώρα και γίνεται με όρους για τους οποίους παλέψαμε, χωρίς να ενδώσουμε στους δανειστές είπε ο υπουργός Υγείας. Μπορεί όλες αλλαγές που ευαγγελίζονται οι δανειστές να μη φαίνεται ότι έχουν το αναμενόμενο οικονομικό αντίκρυσμα, αλλά ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι με τη  ΚΥΑ θα υπάρχει όφελος. Όσο για τις έντονόταες κοινωνικές διαμαρτυρίες από αυτούς μάλιστα που μέχρι πρότερον ήταν δίπλα στην κυβέρνηση, ο κος Ξάνθος είπε, ότι αυτές είναι λογικές και αναμενόμενες.

Υπουργός Υγείας:  Τι πετύχαμε

Διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος αύξησης του αριθμού των φαρμακείων στη χώρα μας, εάν και ο ίδιος ο υπουργός, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, της εξαγοράς αδειών φαρμακείων.

Δεν επηρεάζεται το καθεστώς των σημερινών φαρμακείων, αφού διατηρούν τη μορφή της λειτουργίας τους ως έχει, αλλά ούτε και το καθεστώς διατίμησης των φαρμάκων.

 Οι νέες άδειες με βάση τη ΚΥΑ θα μπορούν να δοθούν είτε σε φυσικό πρόσωπο, είτε σε νομικό με τη μορφή συνεταιρισμών. Αυτό είναι και το πολιτικό στίγμα της απόφασης υπογράμμισε ο κος Ξανθός, σημειώνοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν επιλογή αναλόγως των οικονομικών τους και άλλων συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων, πλην ΑΕ.

 Μετά τη ΚΥΑ που βάζει  που ορίζει στο 20% το ποσοστό του υπεύθυνου φαρμακοποιού και ορίζει στις 5 τον ανώτατο αριθμό των αδειών ( μέχρι το 2020 σταδιακά θα φτάσουν τις 10), θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν  κυρίως στη λειτουργία των φαρμακείων αλλά και στο γενικότερο καθεστώς των μετόχων των εταιρικών σχημάτων. 

Ο κος Ξανθός προανήγγειλε τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εισηγηθεί αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία αλλά και τη συγκρότηση ενός παρατηρητήριου που θα ανατροφοδοτεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ειδήσεις και πληροφορίες από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακείων κια των φαρμακαποθηκών προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες θεσμικές διορθωτικές αλλαγές.