Ανδρέας Λοβέρδος: Υγειονομικό καμπανάκι για πρόσφυγες και κατοίκους

26-12-2016

«Καμπανάκι» για τους υγειονομικούς κινδύνους που δημιουργούνται στα κέντρα φιλοξενίας Αττικής και Πειραιά τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, κρούει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην κυβέρνηση.

Σε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, Ανδρέα Ξανθό και Παναγιώτη Κουρουμπλή αντίστοιχα, ο κ. Λοβερδός επικαλείται δηλώσεις του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος δήλωσε πως «πρέπει να βρεθεί λύση και μάλιστα άμεση στο θέμα του Ελληνικού, αφού ο καταυλισμός με τις παρούσες συνθήκες αποτελεί υγειονομική βόμβα στα νότια προάστια». 

Αναφέρεται επίσης, στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκο Πλατανησιώτη, σύμφωνα με τον οποίο «εάν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και προσφύγων και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας είναι υψηλά, αλλά και τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο χρονικό διάστημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η πλέον ιδανική κατάσταση για τα κουνούπια σε όλους, ανεξαιρέτως, τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που μπορεί να μεταφέρουν το πλασμώδη της ελονοσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε οποιονδήποτε». 

Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έχει ήδη ενημερώσει με σχετικό έγγραφο το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον γενικό διευθυντή του ΟΛΠ, «για κίνδυνο επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα μας, εάν οι αρμόδιες Αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης σε όλους τους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες». 

Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος επικαλείται τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ,  κ. Θανάση Γιαννόπουλο ο οποίος σχολιάζοντας τις συνθήκες που δημιουργούνται σε καταυλισμούς προσφύγων επισήμανε ότι «δημιουργούνται θέματα υγείας. Δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και πέριξ αυτών» και πρόσθεσε ότι «οι πρόσφυγες θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να μετακινηθούν σε οργανωμένες  δομές όπως ο Ελαιώνας ή ο Σκαραμαγκάς». 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο κ. Λοβέρδος ρωτά τους δύο υπουργούς «Ποια μέτρα πρόληψης προτίθεστε να πάρετε για τις περιοχές του Ελαιώνα, Σκαραμαγκά, Ελληνικού, ΟΛΠ Πειραιά, καθώς και για όλες τις άλλες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή Αττικής – Πειραιά, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τόσο των κατοίκων τους, όσο και των προσφύγων – μεταναστών ;»