Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου»

26-12-2016

Κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου στη υγεία. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma & Health Conference 2012. Ο υπουργός εξήγγειλε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλους τους φορείς του υπουργείου, με κύριο στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες. Στους αναπτυξιακούς στόχους του υπουργείου συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, καθώς όπως είπε «σήμερα το κράτος δεν έχει πόρους αλλά χώρους και πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του ίδιου του υπουργείου Υγείας, ώστε να αποτελέσει ένα επιτελικό όργανο. Όσον αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι  υποχρεωμένη να εφαρμόσει το rebate αλλά και το σύστημα επιστροφής claw back για τη φαρμακοβιομηχανία.

Εν συνεχεία ο κ. Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis, δήλωσε πως «η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι το κλειδί, ώστε να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας, προς όφελος των ασφαλισμένων και των εταίρων του χώρου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Η συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην εξοικονόμηση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης ανήλθε τα τελευταία 3 χρόνια στα 2,4 δις ευρώ. Παράλληλα, υπήρξε και μια έμμεση συνεισφορά του κλάδου ο οποίος κλήθηκε να υποστεί κούρεμα ομολόγων αξίας 1 δις ευρώ. Επιπλέον, ο κλάδος χρηματοδοτεί επί 20 και πλέον μήνες το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ, διαθέτοντας προϊόντα χωρίς να πληρώνεται. Τα χρέη αυτή τη στιγμή φτάνουν το ποσό του 1,65 δις ευρώ. Ο κ. Φρουζής τόνισε χαρακτηριστικά «δε ζητούμε να εξαιρεθούμε εφόσον πληρωνόμαστε από την προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό της δαπάνης. Περιμένουμε, όμως, να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της υγειονομικής δαπάνης, στα άλλα κόστη του συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων. Η περιστολή του δημοσίου προϋπολογισμού πρέπει να είναι ισομερής, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη».

Το φετινό Pharma & Health Conference, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά  παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι. Το συνέδριο Pharma & Health Conference 2012, με κεντρικό θέμα «Το σύστημα υγείας σε κρίσιμη καμπή» που διοργανώνουν τα Money Conferences και το περιοδικό Pharma &Health Business στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, είχε ως στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας της χώρα μας και την ανάδειξη των πολιτικών για την ανάκαμψη του ελληνικού συστήματος υγείας.