Ανδρέας Λυκουρέντζος, μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες: “Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς”

26-12-2016

Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς. Κι αν την πρώτη φορά το μήνυμα είχε ως αποδέκτες τις φαρμακευτικές εταιρείες τώρα ήρθε η σειρά των φαρμακοποιών. Αφορμή η πρόθεση των φαρμακευτικών συλλόγων να ξεκινήσουν και πάλι κινητοποιήσεις για το θέμα των οφειλών του ΕΟΠΠΥ, μάλιστα σε κάποιες περιοχές της χώρας συγκεκριμένα στην Κρήτη, στη Μαγνησία και στην Κορινθία οι φαρμακοποιοί ήδη έχουν σταματήσει να εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πληρώσουν τα φάρμακα από τη τσέπη τους.

Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη πάρει  100 εκατομμύρια ευρώ είπε ο υπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1  ενώ τα 107 που απομένουν θα τους εξοφληθούν τμηματικά το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο Κος Λυκουρέντζος έκανε σαφές ότι η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και θα πάρει και αυτή τα μέτρα της εάν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ξεπεράσουν τα όρια επισημαίνοντας ότι η πολιτεία μέχρι τώρα έδειξε μεγάλη ευαισθησία στο θέμα των φαρμακοποιών αδικώντας κατά κάποιο τρόπο άλλους κλάδους όπως τα διαγνωστικά κέντρα, τους φυσιοθεραπευτές και τα κέντρα αποκατάστασης.

Αναφερόμενος στο θέμα του πλαφόν ετησίως για κάθε ασφαλισμένο ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ για το θέμα των νοσοκομείων τόνισε ότι χωρίς να γίνουν εκπτώσεις σε ότι αφορά την υγεία των ασθενών, δε θα κλείσουν νοσοκομεία αλλά στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των εξόδων θα συγχωνευθούν τμήματα και κλινικές ακόμη και αν αυτό προσκρούει στα συμφέροντα ορισμένων ξεκαθαρίζοντας ότι ο τομέας της υγείας δε μπορεί να αποτελεί πεδίο πλουτισμό των επιτήδειων.