Καταγγελίες για επαναχρησιμοποίηση υλικών μιας χρήσης στο ΑΧΕΠΑ: “Τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών έχουν υποχωρήσει ανεύθυνα”

07-11-2022

Σε κοινή αντίδραση προχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη, σχετικά με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ ότι ξαναχρησιμοποιούνται στα χειρουργεία του Νοσοκομείου, υλικά μίας χρήσης.

Η καταγγελία των εργαζόμενων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έγινε γνωστή από τις 2/11/22 και κάνει λόγο για  «επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών χειρουργείου μιας χρήσης».

Ωστόσο, όπως λένε, ο τομεάρχης Υγείας και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, αυτή που δεν είναι γνωστή είναι η επίσημη θέση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας για μια τόσο σοβαρή καταγγελία που αφορά ένα θέμα Δημόσιας Υγείας.

“Διότι αν αληθεύει, είναι προφανές ότι τα standards ασφάλειας στη φροντίδα των ασθενών έχουν υποχωρήσει ανεύθυνα και επικίνδυνα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας” αναφέρουν.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου έχει διατάξει ΕΔΕ και έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας, δεν μπορεί, σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, “να «κρύβεται» τόσες μέρες και να μην έχει κάνει την παραμικρή κίνηση για να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η καταγγελία”.

“Ο λαλίστατος Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης δεν θεωρεί σκόπιμο να τοποθετηθεί για ένα θέμα που αφορά τη Δημόσια Υγεία, πλήττει το κύρος ενός δημόσιου νοσοκομείου και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ΕΣΥ. Αυτό που περιμένουμε είναι την κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουν να τηρούνται οι διεθνώς αποδεκτές προδιαγραφές στην χρήση υγειονομικού υλικού και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφαλής και ποιοτική περίθαλψη οποιουδήποτε ασθενούς. Γιατί το μεγάλο δίδαγμα από την πανδημία, είναι ότι οι «εκπτώσεις» στη Δημόσια Υγεία έχουν πολύ μεγάλο κόστος, ανθρώπινο, υγειονομικό και κοινωνικό”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο βουλευτές.