Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Αύριο η διασταύρωση των στοιχείων για το πρόστιμο των 100 ευρώ

15-02-2022

Ανεμβολίαστοι παραμένουν περισσότεροι από 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών, παρά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού από τις 16 Ιανουαρίου και την επιβολή προστίμου. Πρόκεται μάλιστα για την πλέον ευπαθή ομάδα πολιτών, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχει καταγραφεί το 9,7% των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας. Και το 82,9% των θανάτων λόγω covid19. Συγκεκριμένα, από τους 24.836 νεκρούς της επιδημίας στη χώρα μας οι 20.588 είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και νομοθετήθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 χρόνων από περίπου 530.000 μειώθηκαν στους 310.000. Και αύριο είναι προγραμματισμένη η διασταύρωση των στοιχείων ώστε να διαπιστωθεί πόσοι από τους πολίτες 60 ετών και άνω παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι.

Τα στοιχεία θα αντληθούν από τις βάσεις δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών κ.λ.π. και θα ταυτοποιηθούν με τους ΑΦΜ των υπόχρεων. Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ και αναρτάται στην Προσωπική Πληροφόρηση του λογαριασμού Taxis των υπόχρεων. Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ως τις 15 του επόμενου μήνα.

Από την καταβολή προστίμου εξαιρούνται:

Οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται σε εμβολιασμό (για παράδειγμα υγειονομικοί που είναι σε αναστολή).

Οι πολίτες ηλικίας 96 χρόνων και άνω.

Όσοι δεν διαθέτουν ΑΦΜ.

Τα φυσικα πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ’ εντολήν στο εξωτερικό.