Ανεμβολίαστοι πολίτες: Στο «τραπέζι» πρόσθετα μέτρα ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων

02-12-2021

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εξετάζουν επιστήμονες και κυβέρνηση ενόψει των γιορτών των Χριστουγένων, μετά και την δυναμική εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι κινούνται σε δύο άξονες. Να περιορίσουν τη διασπορά της πανδημίας και να διασωθούν τα Χριστούγεννα.

Υπό το πρίσμα αυτό δεν αποκλείεται ακόμη και επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε περισσότερες κοινωνικές ή επαγγελματικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη στο ACTION24. Όπως είπε, «δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο, πλην του καθολικού lockdown». Ενώ σημείωσε πως αν κριθεί απαραίτητο βάσει της εξέλιξης της πανδημίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμη και της καθολικής υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για το σύνολο του πληθυσμού.

Ένα ακόμη μέτρο, που ήδη εισηγούνται οι Λοιμωξιολόγοι, αφορά στους ανεμβολίαστους πολίτες. Σύμφωνα με την εισήγηση, το πιστοποιητικό νόσησης θα λαμβάνεται μόνο με μοριακό τεστ (PCR). Σήμερα η βεβαίωση παρέχεται και μετά από rapid test.

Η Επιτροπή Ειδικών ενόψει των Χριστουγέννων εξετάζει ακόμη ένα μέτρο για τους ανεμβολίαστους. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπάρχει εισήγηση για αποκλεισμό από τα Θεματικά Πάρκα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα η εισήγηση δεν αφορά μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους εργαζόμενους. Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε: «Έχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί. Και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», εξήγησε.

Για το πιστοποιητικό νόσησης και αν θα διαρκεί λιγότερο, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «έχει γίνει μια αρχική συζήτηση, χωρίς να έχουμε καταλήξει κάπου». «Με την έλευση της παραλλαγής Ομικρον, οπωσδήποτε τα δεδομένα αλλάζουν. Και είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια διαφοροποίηση σε ό,τι ισχύει τώρα, στο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.