Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους τα σωματεία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Δωρεάν ξανά οι εξετάσεις για τους ασφαλισμένους

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Κανονικά μπορούν από σήμερα 6 Φεβρουαρίου να κάνουν και πάλι τις εξετάσεις τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στα συμβεβλημένα εργαστήρια με τον οργανισμό καθώς  αναστέλλεται η επίσχεση προς τους ασφαλισμένους.

Έπειτα από συνάντηση που είχαν  τα σωματεία πρωτοβάθμιας φροντίδας ,με τον  Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά  οδηγήθηκαν  στην απόφαση αυτή, καθώς όπως δηλώνουν είναι  θετική η στάση του κ. Μ. Σαλμά, όσον αφορά την κατανόηση των δίκαιων αιτημάτων τους  και την σταδιακή επίλυση τους.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των σωματείων πρωτοβάθμιας φροντίδας οι θετικές εξελίξεις είναι:

1) Σήμερα ενταλματοποιήθηκε ο Ιούλιος 2012 και θα πληρωθούμε τον μήνα αυτόν το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

2) Επίσης σήμερα δόθηκε εντολή μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οριστικοποίησης των καταθέσεων που αφορούν τον μήνα Αύγουστο 2012 στις περιφερειακές διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.( πρώην Υ.Π.Α.Δ.), με προοπτική ενταλματοποίησης του την προσεχή Δευτέρα και για το σκοπό αυτό να προσκομίσετε άμεσα φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες. 

3) Υπήρξε δέσμευση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τον προγραμματισμό αποπληρωμής και του μηνός Σεπτεμβρίου 2012, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού και του Αν. Υπουργού Υγείας για ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων.  

4) Έχει υπογραφεί κατά δήλωση του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για το ύψος του «κουρέματος» στις παλαιές οφειλές, που από 10% έως τις 15.000 ευρώ και 20% έκπτωση πέραν αυτού του ποσού, το τελικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 10% και 15% αντίστοιχα. Παράλληλα θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει άμεση εξόφληση των εκκαθαρισμένων λογαριασμών από τα ασφαλιστικά ταμεία και προκαταβολή 80% των μη ελεγμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

5) Με παρέμβαση του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά έγινε αποδεκτή από την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ήδη έχει αναρτηθεί στο site του Οργανισμού ότι, η αποζημίωσή μας αναφορικά με τις εξετάσεις εκείνες για τις οποίες διαμορφώθηκαν νέες ασφαλιστικές τιμές, θα προκύπτει από το άθροισμα της συμμετοχής 15% του ασφαλισμένου επί της τιμής Φ.Ε.Κ. και της αποζημίωσης του Οργανισμού επί του 85% της νέας ασφαλιστικής τιμής.

6) Υπήρξε δέσμευση του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά ότι, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουμε εξοφληθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.

Κλείνοντας τα σωματεία πρωτοβάθμιας φροντίδας δηλώνουν πως παραμένουν σε ετοιμότητα για να επανέλθουν σε ενδεχόμενες μελλοντικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παρουσιάζεται εκτροπή από τα συμφωνηθέντα και  μη ισότιμη μεταχείριση της Πολιτείας έναντι των παρόχων.