Ανεξέλεγκη η λειτουργία κέντρων εξωσωματικής γονιμοποιήσης

26-12-2016

Ανεξέλεγκτα λειτουργούν τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης με τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μετά και τον 5ετή παροπλισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Γυναικολόγοι μεγάλων κέντρων κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα της κρίσης. Τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο ξεκινούν από τα φάρμακα και φθάνουν μέχρι το εμπόριο ωαρίων και εμβρύων.

 Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς (Β΄ Αθήνας) και Γαβριήλ Αβραμίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης) με ερώτησή τους -που κατέθεσαν στη Βουλή – προς τον υπουργό Υγείας.

 Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «η Ανεξάρτητη Αρχή που δημιουργήθηκε το 2005 ώστε να ελέγξει την αναδυόμενη τότε αγορά της εξωσωματικής γονιμοποίησης και να θεσμοθετήσει κανόνες σε έναν χώρο με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, καταργήθηκε σχεδόν βιαίως, πέντε χρόνια μετά, αφού τα μέλη της είχαν εξαντλήσει κάθε περιθώριο, προκειμένου να εισακουστούν από όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς και Υφυπουργούς Υγείας, ζητώντας τα απαραίτητα εκείνα εφόδια για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της Αρχής».

Το αναγκαστικό λουκέτο της Αρχής -σημειώνουν- ήταν το πράσινο φως για την επιστροφή της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο παλιό καθεστώς αυθαιρεσίας, καθώς κατέστη ανέφικτη η αδειοδότηση των μονάδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και των τραπεζών κρυοσυντήρησης, ενώ παράλληλα ποτέ δεν ξεκίνησε η καταγραφή των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, με την ανοχή της πολιτείας έμεινε ανεξέλεγκτη η δραστηριότητα κυκλωμάτων trafficking, παράνομων κυκλωμάτων με σκοπό την παράνομη διακίνηση γενετικού υλικού έναντι υψηλού ανταλλάγματος.

Καταλήγοντας οι βουλευτές επισημαίνουν: «Υπουργέ, με απόφαση σας ορίσατε το προεδρείο της ΙΥΑ, προκαλώντας τις εντάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας και της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η ανησυχία μας έγκειται στο ότι η Αρχή θα πρέπει να αποτελείται από ειδικούς όπου θα γνωρίζουν σε βάθος ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ζητάμε την επανεξέταση των προτεινόμενων προσώπων επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ειδικοί στις ιατρικές και νομικές σχολές της χώρας που γνωρίζουν πολύ καλά τα ζητήματα της ΙΥΑ οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι γνώστες του αντικειμένου σ’ όλο το εύρος του».