Άνοια: Επιστήμονες την γιάτρεψαν σβήνοντας νεκρά κύτταρα

28-09-2018

Η άνοια δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που πάσχουν αλλά και όσους είναι κοντά τους και είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα τους. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως είναι πολύ κοντά σε μια εναλλακτική μέθοδο για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Επιστήμονες από τη Mayo Clinic στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξολοθρεύοντας τα γηράσκοντα κύτταρα, τα επονομαζόμενα «κύτταρα ζόμπι», από τον εγκέφαλο ποντικών με άνοια, είδαν τα συμπτώματά της να εξαφανίζονται!

Το σημαντικό με τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι επιβεβαιώνει πρώτη φορά πως τα γηράσκοντα κύτταρα παίζουν ρόλο στη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η έγκαιρη απομάκρυνση αυτών των άχρηστων πλέον κυττάρων μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τις βλάβες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ και άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Ντάρεν Μπέικερ, κατάφεραν να «καθαρίσουν» τον εγκέφαλο των ποντικών από τα γερασμένα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλα γενετικά τροποποιημένο ένζυμο. Αρχικά, τα κύτταρα αυτά, που φθείρονται αλλά δεν αυτοκαταστρέφονται, θεωρήθηκαν άχρηστα, αλλά αβλαβή μέσα στο σώμα. Την τελευταία, όμως, δεκαετία αυξήθηκαν οι ενδείξεις πως σχετίζονται με διάφορες παθήσεις, όπως το Πάρκινσον, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η καρδιοπάθεια, αλλά και η ίδια η γήρανση.

Ψάχνουν την αιτία

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» πρόσθεσε και την άνοια σε αυτόν τον κατάλογο. Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ούτε η αιτία που τα κύτταρα αυτά, όταν εισέρχονται σε γηράσκουσα κατάσταση, προκαλούν νευροεκφύλιση αλλά ούτε και τι ακριβώς συμβαίνει όταν απομακρυνθούν από τον εγκέφαλο. Μένει να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα μετουσιωθούν γρήγορα σε κάτι κλινικά χρήσιμο. Κι αυτό γιατί το θεραπευτικό κενό σε σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ παραμένει τεράστιο, καθώς εδώ και 15 χρόνια δεν έχει βρεθεί κανένα νέο φάρμακο για τη νόσο.

Στο μεταξύ, η Mayo Clinic μπορεί να βρίσκεται επίσης κοντά στο… μυστικό της αθανασίας, πάλι διά της εξολόθρευσης των «κυττάρων ζόμπι». Νωρίτερα φέτος μια άλλη ερευνητική ομάδα της κλινικής είχε διαπιστώσει ότι μέσω της χορήγησης συνδυασμού φαρμάκων που καταστρέφουν τα γηράσκοντα κύτταρα η ζωή των ηλικιωμένων ποντικιών παρατάθηκε έως και κατά 36%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτές είναι οι 7 απλές κινήσεις πρόληψης