Άνοια: Ο πολύς ύπνος στους ηλικιωμένους ίσως είναι ένδειξη της νόσου

24-02-2017

Γνωρίζουμε όλοι πως ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο πολύς ύπνος μπορεί να είναι και κακό σημάδι. Όπως για παράδειγμα στους ηλικιωμένους. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει σήμερα πως αν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να κοιμάται πάνω από εννέα ώρες τα βράδια έχει υπερδιπλάσιο κίνδυνο να διαγνωσθεί με άνοια στα επόμενα δέκα χρόνια.

Με λίγα λόγια, ο πολύς ύπνος μπορεί να αποτελεί μια πρόωρη ένδειξη ή προειδοποιητικό σημάδι για την επερχόμενη άνοια. Βέβαια, το ίδιο δεν φάνηκε να ισχύει για όσους κοιμούνταν πάντα πάνω από εννέα ώρες.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.500 άνδρες με μέση ηλικία 72 ετών. Σε διάστημα δεκαετίας, περίπου το 10% διαγνώσθηκαν με άνοια, οι περισσότεροι λόγω Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Έδειξαν πως όσοι ξαφνικά αποκτούν τη συνήθεια να κοιμούνται πολύ, έχουν περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άνοια και Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα κάποιος έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (δημοτικού), τότε ο κίνδυνος άνοιας είναι εξαπλάσιος. Κάτι που πιθανώς εξηγείται από το ότι η εκπαίδευση παίζει ρόλο «ασπίδας» για τον εγκέφαλο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας Σούντα Σεσάντρι, μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύπνου-άνοιας είναι ότι, καθώς συσσωρεύεται η τοξική πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο, ο τελευταίος προσπαθεί να απομακρύνει μέσω του παρατεταμένου ύπνου την πρωτεΐνη αυτή που σχηματίζει εγκεφαλικές πλάκες, αν και αυτό προς το παρόν είναι μία υπόθεση που χρειάζεται επιβεβαίωση. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η άνοια κουράζει τους ηλικιωμένους και τους φέρνει υπνηλία, πιθανώς λόγω χημικών αλλαγών που επιφέρει στον εγκέφαλό τους.

Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι με άνοια υποφέρουν από διαταραγμένο ύπνο, αλλά συχνά δεν είναι σαφές τι προηγείται: η άνοια ή ο άσχημος ύπνος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτό είναι το νέο σύμπτωμα της νόσου που πρέπει να προσέχουμε
Άνοια: Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους