Άνοια: Όσοι δεν έχουν σταθερή πίεση κινδυνεύουν περισσότερο

08-08-2017

Είναι σημαντικό να διατηρούμε την πίεση με σε σταθερά επίπεδα. Αυτό, όπως φάνηκε από νέα έρευνα, δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία της καρδιάς. Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν τώρα πως οι άνθρωποι των οποίων η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.

Επιστήμονες από την τη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kyushu στην πόλη Φουκουόκα στην Ιαπωνία κατέγραφαν καθημερινά και επί ένα μήνα την αρτηριακή πίεση 1.674 ηλικιωμένων δίχως άνοια και στη συνέχεια παρακολούθησαν επί μία πενταετία την πορεία της υγείας τους, συγκρίνοντας όσους είχαν μεγάλες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης με όσους είχαν σχετικά σταθερή πίεση.

Όπως διαπίστωσαν, οι πρώτοι είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με άνοια πριν περάσουν τα πέντε έτη της παρακολούθησης.

Μάλιστα αυτό ίσχυε τόσο για την αγγειακή άνοια, που έχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με την καρδιοπάθεια, όσο και για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τομογιούκι Οχάρα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Circulation, η αρτηριακή πίεση δεν είναι στατική, αλλά αυξομειώνεται ακατάπαυστα στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο αυτό δεν είναι ανεξέλεγκτο αλλά συμβαίνει έως ενός ορίου. Όταν οι διακυμάνσεις είναι υπερβολικά μεγάλες, «ίσως επιφέρουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη άνοιας», είπε ο δρ Οχάρα.

Οι συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη ήσαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 71 ετών κατά μέσον όρο. Επί 28 ημέρες μετρούσαν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι τρεις φορές το πρωί, πριν φάνε πρωινό ή πάρουν τα φάρμακά τους (το 43% είχαν υπέρταση και έπαιρναν φάρμακα για να την ρυθμίζουν).

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 134 από αυτούς είχαν εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ 47 είχαν παρουσιάσει αγγειακή άνοια, η οποία είναι απόρροια μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο, συχνά εξαιτίας μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όσοι είχαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγγειακή άνοια.

Μάλιστα ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος όταν η υπερβολική διακύμανση αφορούσε την συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτά είναι τα φάρμακα για το πεπτικό που την προκαλούν
9 παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην άνοια