Ανησυχία για τα κρούσματα: Δοκιμάζεται η Θεσσαλονίκη – Εντοπίστηκαν και οι πρώτες μολύνσεις της μετάλλαξης Δέλτα plus στην Αττική

29-10-2021

Εντείνεται η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη χώρα. Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά, και οι αυξημένες εισαγωγές covid ασθενών δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Μετά και τις εικόνες που καταγράφηκαν χθες στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον ξεπέρασε σε κρούσματα την Αττική, να δοκιμάζεται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το περιστατικό νοσηλείας στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, ενός βρέφους 6 μηνών και της μητέρας του, από τις αρχές της εβδομάδας. Τόσο το βρέφος, όσο και η μητέρα δεν αντιμετωπίζουν βαριά συμπτώματα και νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Ωστόσο πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που καταδεικνύει την καθημερινή επιβάρυνση και πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.

Μετάλλαξη Δέλτα plus

Την ίδια ώρα εντοπίστηκαν στη χώρα μας και οι πρώτες μολύνσεις από την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Δέλτα», τη «Δέλτα plus». Πιο αναλυτικά, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από τις 29/9 μέχρι τις 18/19, εντοπίστηκαν στη χώρα μας δύο κρούσματα της «Δέλτα plus».

Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο των 387 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 384 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Και όλα αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Δύο εκ των στελεχών αυτών, αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2. Τα δύο αυτά στελέχη εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τα πρώτα στοχεία – η έρευνα είναι σε εξέλιξη – η μετάλλαξη «Δέλτα plus» δεν είναι πιο επιθετική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Εξετάζεται ωστόσο το ενδεχόμενο να είναι πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα». Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και κατά πόσο η «Δέλτα plus» ξεφεύγει από αυτά. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως τα αμβόλια προφυλάσσουν και από τη νέα μετάλλαξη, στον ίδιο βαθμό με το αρχικό στέλεχος.