Ανησυχία για την «Όμικρον»: Πληθαίνουν τα κρούσματα στην Ευρώπη – Τι θα κάνει η Ελλάδα

29-11-2021

Εντείνεται η ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα για τη νέα μετάλλαξη του Covid19, «Όμικρον». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η «Όμικρον» διαθέτει 32 μεταλλάξεις του ιού στην πρωτεϊνική της ακίδα (πολλαπλάσιες από τη μετάλλαξη «Δέλτα»). Γεγονός που συμβάλλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της, αλλά και στην επιβράδυνση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χθες, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται 2-3 εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Όμικρον. Υπό αυτό το πρίσμα, «πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», μέσω του μαζικού εμβολιασμού, της χρήσης μάσκας και της διατήρησης της κοινωνικής απόστασης.

Σήμερα αναμένεται έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Υγείας των G7, με αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την νέα μετάλλαξη. Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η ΕΕ καθώς πληθαίνουν ανησυχητικά τα ίχνη της «Όμικρον». Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δανία, περισσότερα από δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν στη Βρετανία. Επίσης, ένα ύποπτο κρούσμα καταγράφηκε στο Τιρόλο της Αυστρίας, όπως και το πρώτο πιθανό κρούσμα ταυτοποιήθηκε στην Ελβετία. Και στη Γαλλία, οκτώ ύποπτα κρούσματα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο. Σημειώνται ότι δύο κρούσματα της «Όμικρον» μετρά ήδη η Αυστραλία, από ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από την Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, τα νέα δεδομένα αναμένεται να συνεκτιμηθούν σε σειρά συσκέψεων, αρχής γενομένης από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της και απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown. Αντίθετα, στο τραπέζι παραμένει η αύξηση του απαιτούμενου αριθμού rapid tests. Συγκεκριμένα, από 2 σε εβδομαδιαία βάση σε 3, με την ισχύ τους να περιορίζεται στο 24ωρο. Επιπλέον, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Ενώ δεν αποκλείεται ο αποκλεισμός της πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών και σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, οπότε αναμένονται και οι σχετικές εισηγήσεις.