Άνοια: Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο

χέρι σβήνει με γόμα τον ανθρώπινο εγκέφαλο που έχει άνοια
24-01-2020

Ένας από τους φόβους όλων μας όσον αφορά στα γηρατεία είναι η άνοια. Μια νόσος που μπαίνει συνέχεια στο μικροσκόπιο των ειδικών. Τώρα, νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων δείχνει πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια. Άλλη καναδική μελέτη οδηγεί στο συμπέρσμα πως όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με συχνή κίνηση οχημάτων και άρα ατμοσφαιρική ρύπανση, κινδυνεύουν περισσότερο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση.

Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουμέα στην Σουηδία μελέτησαν σχεδόν 120.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών με κατάθλιψη και τους συνέκρινε με άλλους τόσους χωρίς παρόμοιο πρόβλημα.
Η μελέτη εξέτασε επίσης 25.322 ζεύγη αδελφών άνω των 50 ετών. Από αυτούς, ο ένας είχε κατάθλιψη και ο άλλος όχι.

Στη διάρκεια μιας περιόδου άνω των δέκα ετών, άνοια εμφανίστηκε στο 5,7% των ατόμων με κατάθλιψη, έναντι μόνο 2,6% σε εκείνους χωρίς κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine».
Ο επικεφαλής της έρευνας Πέτερ Νόρντστρομ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, είχαν τουλάχιστον 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά τη διάγνωση της άνοιας, σε σχέση με όσους δεν ήσαν καταθλιπτικοί.

Διαπιστώθηκε ότι ο αδελφός με κατάθλιψη είχε 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας μέσα στους πρώτους έξι μήνες από τη διάγνωσή του.
«Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν αποδεικνύει κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Ρύπανση και νευρολογικές παθήσεις

Η καναδική έρευνα, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας με επικεφαλής τον Μάικλ Μπράουερ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health», ανέλυσε στοιχεία για 678.000 ανθρώπους 45 έως 84 ετών στο Βανκούβερ.

Βρέθηκε ότι όσοι ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρων από κάποιο πολυσύχναστο μεγάλο δρόμο ή 150 μέτρων από λεωφόρο, είχαν:

  • 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια
  • 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
  • μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση

Αντίθετα, η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου, όπως πάρκα, είχε σχετικά προστατευτικό αποτέλεσμα απέναντι σε τέτοιες νευρολογικές παθήσεις.

«Για πρώτη φορά», τόνισαν οι ερευνητές, «επιβεβαιώσαμε τη σχέση ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στην κίνηση των τροχοφόρων, με τον υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις παθήσεις στο γενικό πληθυσμό.

Τα καλά νέα είναι ότι οι χώροι πρασίνου φαίνεται να έχουν κάποια προστατευτικά οφέλη. Μειώνουν λοιπόν τον κίνδυνο για μία ή περισσότερες από αυτές τις νευρολογικές διαταραχές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Οι 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο