Η άνοια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες… σωματικούς και περιβαλλοντολογικούς. Τώρα, νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν υπέρταση αλλά πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.
Ερευνητές στον τομέα δημόσιας υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ningxia, στην Κίνα, έκαναν αυτή τη διαπίστωση μέσω ανάλυσης δεδομένων υγείας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ ή τσαγιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει την υγεία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
Και οι δύο παράγοντες έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
Ο ρόλος του καφέ στην άνοια
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία εγγεγραμμένων στη βρετανική Biobank για να διαπιστώσουν αν συνδέεται άμεσα η κατανάλωση αφεψημάτων με καφεΐνη με την άνοια.
Οι ερευνητές αναζήτησαν συσχετίσεις μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και της μείωσης του κινδύνου άνοιας. Εξέτασαν επίσης και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο, όπως το αν οι άνθρωποι είχαν καρδιακές παθήσεις ή άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υπέρταση είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν είχαν την πάθηση.
Βρήκαν επίσης αυτό που περιγράφουν ως συσχέτιση μεταξύ των ατόμων με υπέρταση που έπιναν επίσης τακτικά καφέ ή τσάι. Συγκεκριμένα, εκείνοι που έπιναν μισό έως ένα φλιτζάνι καθημερινά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που δεν έπιναν κανένα από τα δύο ροφήματα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι το είδος του καφέ που καταναλώνει κάποιος, έκανε τη διαφορά. Τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν όσοι άλεθαν μόνοι τους κόκκους καφέ.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη από άτομα με υπέρταση και η μείωση της φλεγμονής που συνεπάγεται, είναι πιθανότατα οι λόγοι για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του κινδύνου άνοιας σε υπερτασικούς ασθενείς.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Πώς η κακή όραση αυξάνει τον κίνδυνο