Άνοια: Οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο

νεαρή γυναίκα κρατά το χέρι ηλικιωμένης με άνοια
10-03-2021

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος άνοια. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει μια ακόμα. Όπως φάνηκε, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, ιδίως για τις γυναίκες, λόγω ιστορικού σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι.

Ειδικότερα, να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι, π.χ. σε τροχαία ατυχήματα, σε αθλήματα ή σε συμπλοκές. Κάτι που μας δείχνει πως ο οργανισμός έχει μνήμη. Και πως κάτι που έχει συμβεί ακόμα και σε μικρή ηλικία μπορεί να το βρούμε μπροστά μας αργότερα.

Η άνοια και οι τραυματισμοί στο κεφάλι

Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια είχαν επικεφαλής τη δρα Αντρέα Σνάιντερ. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και Άνοιας «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association».
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για μία ομάδα ανθρώπων με μέση ηλικία 54 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου 25 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους ποτέ δεν είχαν υποστεί κάποιο σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αυτοί που κάποτε είχαν έναν τέτοιο τραυματισμό, στη συνέχεια είχαν 1,25 φορές (25%) μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Εκείνοι με ιστορικό δύο ή περισσότερων τραυματισμών στο κεφάλι είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο άνοιας. Όπως εκτιμήθηκε, σχεδόν το 10% όλων των περιστατικών άνοιας θα μπορούσε να αποδοθεί σε τουλάχιστον έναν προηγούμενο τραυματισμό στο κεφάλι.

Οι επιστήμονες έχουν συνεχώς νέα δεδομένα ότι οι συνέπειες από τους τραυματισμούς αυτού του είδους μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. «Ο τραυματισμός στο κεφάλι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια. Όμως είναι κάτι που θα μπορούσε να προληφθεί. Τα ευρήματά μας, πάντως, δείχνουν ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι τραυματισμοί έχουν υπάρξει τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για άνοια», δήλωσε η Σνάιντερ και τόνισε πως το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο