Συγκεκριμένα, η καθημερινή χρήση των ψηφιακών συσκευών φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης των ηλικιωμένων κατά 58%, επίπεδο προστασίας που επιτυγχάνεται από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την άσκηση και τα παιχνίδια για τον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις ανησυχίες ότι η γενιά που αντικατέστησε τις γραφομηχανές με τους υπολογιστές θα υποστεί «ψηφιακή άνοια».

«Δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία για εκτεταμένη ψηφιακή “εγκεφαλική εξασθένιση” ή “ψηφιακή άνοια” ως αποτέλεσμα της γενικής, φυσικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας», καταλήγει η ανασκόπηση των στοιχείων με επικεφαλής τον Jared Benge, νευροψυχολόγο στο Comprehensive Memory Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 57 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από 411.000 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μέση ηλικία 69 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα.

«Η πρώτη γενιά που ασχολήθηκε με τις ψηφιακές τεχνολογίες έφτασε στην ηλικία όπου εμφανίζονται οι κίνδυνοι άνοιας», καθιστώντας τους “ψηφιακούς πρωτοπόρους”, έγραψαν οι ερευνητές.

Κάποιος που γεννήθηκε το 1945 θα πλήρωνε λογαριασμούς με επιταγή ή μετρητά, θα χρησιμοποιούσε εγκυκλοπαίδειες και βιβλιοθήκες για να αναζητήσει πληροφορίες, θα βασιζόταν σε έναν χάρτινο αναδιπλούμενο χάρτη για να πλοηγηθεί σε νέες περιοχές και θα περίμενε μέρες για να ανταλλάξει χειρόγραφες επιστολές που θα στέλνονταν μέσω του ταχυδρομείου, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Το ίδιο αυτό άτομο πλησιάζει τώρα τα 80 και ζει σε έναν κόσμο όπου οι αγορές γίνονται στο διαδίκτυο με πιστωτικές κάρτες, η απόκτηση νέων γνώσεων γίνεται με την πληκτρολόγηση μιας ερώτησης σε μια μηχανή αναζήτησης, η μελλοντική μνήμη υποστηρίζεται από ψηφιακά ημερολόγια με αυτόματες υπενθυμίσεις, η πλοήγηση διευκολύνεται από τις συσκευές GPS που είναι εγκατεστημένες στα περισσότερα αυτοκίνητα ή τηλέφωνα και η επικοινωνία μέσω κειμένου ή βίντεο μπορεί να γίνει άμεσα με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», έγραψαν οι ερευνητές.

Η ανάλυση των μελετών διαπίστωσε ότι «η μεγαλύτερη χρήση των καθημερινών ψηφιακών τεχνολογιών σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης», με τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τακτικά συσκευές να έχουν 58% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής εξασθένησης ή άνοιας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συγκριτικά, η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13%, η τακτική σωματική δραστηριότητα κατά 35%, η ανώτερη εκπαίδευση έως και 47% και τα παιχνίδια για τον εγκέφαλο και άλλες δραστηριότητες αναψυχής που διεγείρουν τη νόηση κατά 31%, έγραψαν οι ερευνητές.

«Η εμπλοκή στην τεχνολογία σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους», κατέληξαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, αυτή η συσχέτιση μεταξύ της ψηφιακής τεχνολογίας και της υγείας του εγκεφάλου δεν μπορούσε να εξηγηθεί από την οικονομική κατάσταση, την υγεία ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής των ανθρώπων, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τρεις είναι οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βοηθά τον εγκέφαλο των ανθρώπων να γερνάει υγιώς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρώτον, οι ψηφιακές συσκευές μπορεί να απαιτούν την ενεργή σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, και όχι μόνο μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών για τον εγκέφαλο και παζλ.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συσκευές πρέπει να επιλύουν προβλήματα υλικού και λογισμικού και να φιλτράρουν ενεργά τους περισπασμούς, όπως οι διαφημίσεις – «πρόσθετα στρώματα γνωστικής πολυπλοκότητας» που απασχολούν συνεχώς τον εγκέφαλο των ανθρώπων χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, είπαν οι ερευνητές.

Δεύτερον, η ψηφιακή τεχνολογία διευκολύνει την κοινωνική σύνδεση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την άνοια. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν σε στενή επαφή με άλλους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να οργανώνουν ευκολότερα συναντήσεις.

Και τρίτον, οι συσκευές μπορεί να αποτελέσουν ένα ψηφιακό στήριγμα που βοηθά τους ανθρώπους ακόμη και όταν ο εγκέφαλός τους αρχίζει να παρουσιάζει εξασθένιση λόγω ηλικίας. Οι υπενθυμίσεις για την πληρωμή λογαριασμών ή τη λήψη φαρμάκων βοηθούν τους ανθρώπους να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν ανεξάρτητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι «δεν υπάρχει απλή απάντηση στο αν η τεχνολογία είναι “πάντα καλή” ή “πάντα κακή” για τον γηράσκοντα εγκέφαλο».

Για παράδειγμα, η υγεία του εγκεφάλου των ανθρώπων μπορεί να επιδεινωθεί αν κάνουν καθιστική ζωή, λόγω του υπερβολικού χρόνου στις οθόνες και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μπορεί να εκθέσει τους ηλικιωμένους σε παραπληροφόρηση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior.