Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής νοσηλείων σε ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

26-12-2016

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συζητηθεί η αναδρομική επιστροφή νοσηλίων και εξόδων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ όταν καταβάλλουν αναδρομικά τις καθυστερούμενες εισφορές τους εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να παρουσιαστεί στην Ε.Ε. ένα σχέδιο ελάχιστης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης όλου του πληθυσμού χωρίς ασφαλιστικά ή άλλα κριτήρια. Διευκρίνισε δε ότι κανένας δεν αποκλείεται από νοσοκομειακή περίθαλψη ούτε και οι παράνομοι μετανάστες. «Δεν υπάρχει νοσοκομείο που αρνείται παροχή περίθαλψης. Για όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, γίνεται εκ των υστέρων καταλογισμός κόστους και ζητείται η ιδιωτική πληρωμή του. Αν ανήκει σε κατηγορία χαμηλού εισοδηματικού κριτηρίου, κάτω των 6.000 ευρώ το χρόνο, μπορεί να γίνει και διαγραφή τού χρέους», σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων ήταν απαραίτητες γιατί πολλές ήταν περιττές και είχαν μεγάλο κόστος και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κρεβατιών στα νοσοκομεία το οποίο φτάνει στο 35%.

Σημείωσε επιπλέον ότι «δεν υπάρχουν περικοπές φαρμάκων ούτε κατάργηση από τη λίστα χωρίς αντίστοιχη αντικατάσταση με γενόσημο» και εξήγησε ότι «τα 25 ευρώ κατά την εισαγωγή στα νοσοκομεία αποφασίστηκαν για να καλύψουμε την περίθαλψη των φτωχών που δεν έχουν να πληρώσουν διότι δεν έχουμε άλλη πηγή χρηματοδότησης».

Αναφέρθηκε παράλληλα στα χαρακτηριστικά της κρίσης στη χώρα μας και στα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της με κύριο άξονα την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και την απόκτηση πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση αναστροφής της αρνητικής πορείας της οικονομίας.

Τόνισε ακόμη ότι «τα μνημόνια δεν είναι αεροπλάνα που μας ανεβάζουν, είναι αλεξίπτωτα για να μειωθεί η ένταση της πτώσης», ενώ ανέφερε την εκτίμησή του ότι 2014 θα είναι μια καλή χρονιά και υπογράμμισε ότι τα κονδύλια που δόθηκαν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση ήταν για κάλυψη κεφαλαιακής επάρκειας και όχι για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. «Αυτό θα επιτευχθεί όταν έχουμε σταθερότητα στην οικονομία και θα μπορούμε να βγούμε στη διεθνή διατραπεζική αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος.