Αντ. Σαμαράς: “Επανιδρύουμε” το ΕΣΥ 35 χρόνια μετά την ίδρυσή του”

26-12-2016

ΕΣΥ 1983 ΕΣΥ 2013. Για επανίδρυση του εθνικού συστήματος υγείας 30 χρόνια μετά τη δημιουργία του έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της υψηλής διήμερης διάσκεψης Health in Action με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής από το Υπουργείο Υγείας.

Ο λόγος που γίνονται αυτές οι αλλαγές δεν είναι μόνο δημοσιονομικός αλλά πρωτίστως γίνονται γιατί τις χρειάζεται ο πολίτης. Πρέπει επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας να σταματήσει να είναι ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια και να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Μέχρι τώρα ξοδεύαμε πολλά χρήματα χωρίς να έχουμε τις ανάλογες υπηρεσίες ενώ η χώρα παρέλυε από τα ελλείμματα.

Ο κ. Σαμαράς περιγράφοντας τα στρεβλά του συστήματος ανέφερε χαρακτηριστικά πως “Ενώ σε κάθε Έλληνα αναλογούν περισσότεροι κατά κεφαλήν γιατροί απ’ ότι αναλογούν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους κι όμως εδώ κλείναμε ραντεβού για να μας δει μετά από μήνες ο γιατρός. Ενώ κάναμε περισσότερες μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ οι Ελληνίδες δεν έκαναν τις προληπτικές εξετάσεις που έπρεπε, ενώ είχαμε τα περισσότερα ιατρεία ο κόσμος συνέρρεε στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα αυτά να είναι συνεχώς μπλοκαρισμένα”.

“Όλες οι προσπάθειες που έγιναν απέτυχαν αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει για το δημόσιο συμφέρον, χωρίς έριδες και κομματικές διαφωνίες να διορθώσουμε τα λάθη, με νούμερο 1 ζητούμενο την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει το γιατρό του όσο πιο κοντά γίνεται, πρέπει να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες υγείας να είναι προσβάσιμες για όλους και να σταματήσουμε να ξοδεύουμε χρήματα χωρίς να πιάνουν τόπο“.