Αντί για δελτίο ήρθαν…δηλώσεις!

26-12-2016

300 εκατομμύρια ευρώ ευελπιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς ότι θα εξοικονομηθούν το 2013 με το νέο δελτίο τιμών. Συγκεκριμένα η δήλωση που έκανε ο κος Σαλμάς αποκλειστικά και μόνο ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών εξαιρώντας τους υπόλοιπους υγειονομικούς συντάκτες, ήταν η εξής:

 «Προχωρούμε με γενναίες αποφάσεις στην εμπέδωση  της διαφάνειας στην πολιτική του φαρμάκου, εξυγιαίνοντας το σύστημα τιμολόγησης και καθιστώντας το απόλυτα διαφανές. Το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεπερνά τα 300 εκ.  ευρώ»

Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά, (ο ίδιος είχε δηλώσει στη βουλή τον Αύγουστο ότι επρόκειτο να ήταν έτοιμο στις 15 Σεπτεμβρίου), ότι το δελτίο τιμών θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Είναι απορίας άξιο λοιπόν το πώς η υπό σύσταση ομάδα εργασίας μετά από αρκετές παλινδρομήσεις, που  στελεχώνει τώρα τον μηχανισμό τιμολόγησης του ΕΟΦ θα καταφέρει να τρέξει τις διαδικασίες που καθυστερούν εδώ και μήνες για να εκδοθεί επιτέλους το πολύπαθο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Στο μεταξύ η αγορά τελεί εν αναμονή ενώ παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων αφού οι παραγγελίες έχουν παγώσει περιμένοντας τις νέες τιμές.

Και βέβαια μεγαλώνει και το αδιέξοδο για τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες που ζουν με την αγωνία και την ελπίδα μιας καινούριας θεραπείας ενός νέου φαρμάκου.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο αναπληρωτής υπουργός δε θα μείνει στα ευχολόγια αλλά τις επόμενες μέρες θα δούμε και πράξεις. Να σημειωθεί εξάλλου και η εκτίμηση θεσμικών παραγόντων της υγείας ότι κάθε μέρα καθυστέρησης της έκδοσης του δελτίου στοιχίζει στη χώρα 1 εκατομμύριο ευρώ! 

Βάννα Κεκάτου