Αντιικά χάπια: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για θεραπεία στο σπίτι – Απαραίτητη η υπογραφή συναίνεσης

14-01-2022

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων στο σπίτι. Θα χορηγούνται με συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Ωστόσο, επειδή δεν έχει δοθεί άδεια κυκλοφορίας, απαιτείται υπογραφή συναίνεσης από τον ασθενή. Δηλαδή ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα.

Τα φάρμακα αυτά έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Οριστική έγκριση αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, «φαίνεται ότι δουλεύουν, ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά θέλουμε να το δούμε». Οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαν μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, θα υποβάλλονται αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς μέσω ειδικής πλατφόρμας προς την πενταμελή επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί. Η Επιτροπή θα αξιολογεί τα αιτήματα και θα εγκρίνει.

Τα φάρμακα θα μπορούν να δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ανθρώπους που είναι εξωτερικοί ασθενείς. Και για τις δύο κατηγορίες ασθενών σε ήπια νόσο, σε ανθρώπους που πρέπει να είναι σε νοσηλεία. Δεν αφορά σε διασωληνωμένους ασθενείς.

Οι γιατροί που θα κάνουν την συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την έβδομη μέρα μετά την χορήγηση και την 28η μέρα, την πορεία της νόσου. Άρα δίνεται έγκριση από τον ασθενή και παρακολουθείται και η πορεία του ασθενούς.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.

Για τη χορήγησή τους θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δηλαδή η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ.

Οι ασθενείς οι οποίοι μπορούν να τα λάβουν είναι οι άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα,  θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:

-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,

-πάσχουν από κυστική ίνωση,

-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),

-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,

-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,

-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,

-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,

-εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.