Αντιπαραθέσεις ΦΣΑ και ΙΣΑ με φόντο τη δραστική ουσία. Τι λέει στο Healthview ο Πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος

26-12-2016

Ο κ. Κώστας Λουράντος , Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής μιλώντας στο Healthview με αφορμή την ανακοίνωση του ΙΣΑ περί  μάσκας που έπεσε σχετικά με τη θέση των φαρμακοποιών στο θέμα της δραστικής ουσίας και της «υπόδειξης» ότι αν οι φαρμακοποιοί επιθυμούσαν να είναι και θεράποντες γιατροί θα έπρεπε να είχαν επιλέξει να σπουδάσουν την Ιατρική Σχολή αντί της Φαρμακευτικής, περνάει στην αντεπίθεση και δηλώνει ότι στην πραγματικότητα φαίνεται ότι μάλλον οι ιατροί επιθυμούν να γίνουν φαρμακοποιοί , διαθέτοντας το φάρμακο κατά το κοινώς  λεγόμενο …. «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». Και μάλιστα ιδρύοντας  φαρμακεία στα ιατρεία τους όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση του ΦΣΑ !

Ο κος Λουράντος κάνει λόγο για αγωνία των γιατρών να διατηρήσουν τα κεκτημένα και παραπέμπει στην ανακοίνωσή του ΦΣΑ η οποία αναφέρει ακριβώς τα εξής:

«Με  ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επιτίθεται στον ΦΣΑ και στους φαρμακοποιούς, μιλώντας για μάσκες που .. έπεσαν, για κρυφούς πόθους των φαρμακοποιών που θέλουν να γίνουν … ιατροί και να επιλέγουν την θεραπεία των ασφαλισμένων, για φαρμακεία που λειτουργούν με βοηθούς φαρμακοποιών, απειλώντας τελικά ότι για αντίποινα θα … δημιουργήσουν  μικρά φαρμακεία στα ιατρεία τους ώστε  να πουλά ο καθένας προϊόντα που σχετίζονται με την ειδικότητά του”.

Φανταζόμαστε τους δερματολόγους να πουλάνε καλλυντικές κρέμες και … μακιγιάζ , τους ορθοπεδικούς … υποδήματα και πατερίτσες, τους ανδρολόγους … προφυλακτικά, τους παιδίατρους …. πιπίλες και όλους τους υπόλοιπους με ότι έχει σχέση με την ειδικότητά τους… Είναι προφανές ότι αυτή η  ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που υπεγράφη από τον Πρόεδρο του δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ούτε πιστεύουμε ότι απηχεί όλο τον Ιατρικό κόσμο αφού τον … εκθέτει ανεπανόρθωτα!!!

Αν πράγματι ο ΙΣΑ πιστεύει ότι χάνοντας  τα μέλη του το «προνόμιο» να συνταγογραφούν με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, οι φαρμακοποιοί … αποφασίζουν εκτός από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και για τα θεραπευτικά σχήματα, είναι σαν να αποδέχεται ότι  η ιατρική επιστήμη εξαντλείται στην επιλογή του φαρμάκου και μάλιστα αποκλειστικά με την επιλογή της εταιρείας!

Έπεσαν λοιπόν οι μάσκες…. όμως όχι από τον ΦΣΑ, αλλά από τον ΙΣΑ ,που επιθυμεί διακαώς να … εμπλέκεται για ευνόητους λόγους  στην επιλογή της εταιρείας παραγωγής του φαρμάκου παραβλέποντας την αλήθεια που είναι μία, ότι ο ιατρός εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να επιλέγει το φάρμακο της απολύτου αρεσκείας του,  χωρίς να δίνει λαβές για διασυνδέσεις και … επιρροές!

Ο ΦΣΑ είχε και έχει ΠΑΝΤΑ σταθερές θέσεις γύρω από την διάθεση του φαρμάκου και ουδέποτε … κρυφούς πόθους! Ουδέποτε προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους ασθενείς με ανύπαρκτους κινδύνους, ούτε να στοχοποιήσει τα γενόσημα φάρμακα που μέχρι σήμερα έδινε αφειδώς αλλά με …. εμπορική ονομασία, ούτε να παραπλανήσει τους ασφαλισμένους με ψεύδη του τύπου «σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει συνταγογράφηση με δραστική ουσία», απλά για να κρατήσει … τα κεκτημένα όπως πράττει ο ΙΣΑ!

Είναι γνωστό ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία εφαρμόζεται σε αρκετές ευνομούμενες μεγάλες χώρες του Δυτικού κόσμου.  Όπως επίσης είναι γνωστό ότι συνταγογράφηση με δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία, έγινε για να σταματήσει η όποια … πιθανή δυνατότητα επέμβασης εξωθεσμικών και εξωθεραπευτικών παραγόντων …

Αποφεύγοντας τα όσα φαιδρά αναφέρονται στην ανακοίνωση που δεν αντέχουν καν σε οποιαδήποτε ανάλυση ή απάντηση , πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όσους τα συμμερίζονται ότι με βάση τις σπουδές του, ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας ο μοναδικός ειδικός για τα φάρμακα. Το φάρμακο είναι το αντικείμενο των σπουδών του, και οι ίδιοι, οι αποκλειστικοί αρμόδιοι στον χειρισμό τους με την περιεχόμενη δραστική ουσία.

Κλείνοντας ο Κύριος Λουράντος επισημαίνει πως η Υγεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ενός κλάδου, αλλά συνολικής προσπάθειας και αλληλοσεβασμού των κλάδων που την υπηρετούν. «Αν κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους  «πραγματικούς θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας» και «μοναδικούς προστάτες του συμφέροντος  των ελλήνων πολιτών» τότε μάλλον αγγίζουν τα όρια της αλαζονείας , και αυτό δεν βοηθά ούτε τους ίδιους ούτε την δημόσια υγεία».