Αντισηπτικά με οινόπνευμα από κατασχεθέντα ποτά

11-03-2020

Νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων

Σε εξειδικευμένες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες θα αναθέσει η κυβέρνηση την παρασκευή αντισηπτικών ειδών, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, τροπολογία που κατατέθηκε χθες Τρίτη στη Βουλή παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας ή σε Νομικά Πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του, να παραλάβουν δωρεάν κατασχεμένη ή δημευμένη αιθυλική αλκοόλη από την ΑΑΔΕ, η οποία θα διατεθεί για την παρασκευή αντισηπτικών ειδών και σκευασμάτων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια, «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα την εξέλιξη αυτής της επιδημιολογικής νόσου του κορονοϊού.

Στόχος είναι περιορίσουμε την εξάπλωσή της. Γι΄ αυτό λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται τροπολογία που καταθέτουμε και στοχεύει στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων που λαμβάνουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε αντισηπτικά σκευάσματα, λόγω κορονοϊού. Είναι δεδομένο ότι προκύπτουν και αυξημένες ανάγκες για τις δομές δημόσιας υγείας, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα». Ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε εξειδικευμένες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες, την παρασκευή αντισηπτικών ειδών.

Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται ότι οι εργασίες παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, απαλλάσσονται από τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών της επιχείρησης προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου από την καταβολή του φόρου. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και καταλληλόλητας του υλικού.

Σημειώνεται ότι, έχει ήδη ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.