Αντισηπτικά: Περιέχουν τοξικά συστατικά, εκατοντάδες άνθρωποι δηλητηριάστηκαν

άνδρας βάζει αντισηπτικά χεριών
28-01-2021

Από την ημέρα που ο κορωνοϊός μπήκε στην ζωή μας, ήρθαν στην καθημερινότητα μας και τα αντισηπτικά. Τώρα όμως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποιεί: Περισσότερα από τα μισά αντισηπτικά χεριών που εισάγονται από το Μεξικό περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών συστατικών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές.

Προσοχή στα αντισηπτικά

Μόνο τον Ιανουάριο, καταγράφηκαν περισσότερες από 900 δηλητηριάσεις κατά λάθος που σχετίζονται με τα αντισηπτικά χεριών που εισάγονται στις ΗΠΑ. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά, όπως μεταδίδει το CBS News.

O FDA εξέδωσε την Τρίτη έναν συναγερμό για τις εισαγωγές σε όλη τη χώρα των αντισηπτικών με βάση το οινόπνευμα από το Μεξικό. Είναι μια προσπάθεια να προειδοποιήσει για τα προϊόντα που περιέχουν μεθανόλη ή «ξυλόπνευμα» (wood alcohol).

Η ουσία, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναφέρεται στα συστατικά του προϊόντος, μπορεί να είναι τοξική όταν απορροφάται από το δέρμα. Μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή ενός ατόμου αν γίνει κατάποση.

Τι λένε οι ειδικοί

«Παρόλο που άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα στυα χέρια τους κινδυνεύουν από δηλητηρίαση από μεθανόλη, νέα παιδιά που λαμβάνουν αυτά τα προϊόντα και έφηβοι και ενήλικες που τα πίνουν κινδυνεύουν», σημείωσε ο FDA.

Η αύξηση στη χρήση αντισηπτικών χεριών έχει οδηγήσει σε μια σημαντική αύξηση των δηλητηριάσεων, κυρίως παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξαν 938 περιπτώσεις έκθεσης σε αντισηπτικό χεριών στα 55 αμερικανικά κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων σε διάστημα 10 ημερών, από την 1η έως τις 10 Ιανουαρίου, αύξηση 57% σε σχέση με πέρυσι. Οι 600 περίπου περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά 5 ετών και μικρότερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά αντισηπτικά χεριών