Αντιβιοτικά: Μας καταστρέφουν την οσμή

26-12-2016
Η χώρα μας είναι από τις πρώτες σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς αντιβίωση στο ντουλάπι με τα φάρμακα… έτσι για να υπάρχει εάν την χρειαστούμε. Τώρα όμως, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων λέει πως η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση της οσμής.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Whipps Cross στο Λονδίνο βρήκαν πως τα αντιβιοτικά συνδέονται με την μερική έλλειψη οσμής (υποσμία) ή την ολική έλλειψη οσμής (ανοσμία).
 
Πως; Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Michael Papesch και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως πολλά αντιβιοτικά έχουν ουσίες που λέγονται στατίνες. Αυτές, μπορούν να επηρεάσουν τους αισθητήρες της μύτης.
Αυτό φυσικά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Γιατί οι αυτοί οι αισθητήρες καθορίζουν τόσο την αίσθηση της οσμής όσο και της γεύσης.
 
Η οσμή φυσικά είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Μας προειδοποιεί για παράδειγμα εάν ένα φαγητό έχει χαλάσει ή εάν κάτι επάνω μας δεν πάει καλά.
Η αίσθηση της οσμής συνδέεται επίσης με αναμνήσεις και με αισθήματα. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε πως θα ήταν μια ζωή χωρίς οσμή.
 
Οι ειδικοί λένε πως είναι απαραίτητο να καταλάβουμε πως τα αντιβιοτικά τα παίρνουμε μόνο όταν υπάρχει εξαιρετικός λόγος και πάντα μετά από συμβουλή του γιατρού. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: