ΑΝΤΟΝ ΦΟΝ ΛΕΒΕΝΧΟΥΚ

Antoni van Leeuwenhoek
24-08-2021

Ο Άντον φαν Λέβενχουκ (24 Οκτωβρίου 1632 – 26 Αυγούστου 1723) ήταν Ολλανδός έμπορος και επιστήμονας. Δεν είχε λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση, αλλά διέθετε οξύ μαθηματικό πνεύμα και μεγάλη δεξιότητα στα χέρια.

Από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το μικροσκόπιο. Πειραματίστηκε με τους αμφίκυρτους φακούς μικρής εστιακής απόστασης και κατόρθωσε να πετύχει μεγεθύνσεις και διαύγεια εικόνων πολύ καλύτερες από αυτές των σύνθετων μικροσκοπίων, χάρη σε μια υψηλής ποιότητας μέθοδο κοπής των φακών, το μυστικό της οποίας δεν αποκάλυψε.

Με τα ισχυρά όργανα που κατασκεύασε, παρατήρησε και περιέγραψε τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τους ζυμομύκητες και τα σπερματοζωάρια. Έκανε έρευνες σχετικές με την ιστολογία του ανθρώπου και τη βιολογία των εντόμων, ενώ μελέτησε την τριχοειδή κυκλοφορία του αίματος. Δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών του στα «Φιλοσοφικά Πρακτικά» της Βασιλικής Εταιρείας της Αγγλίας και στα «Υπομνήματα» της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι παρατηρήσεις του έφεραν επανάσταση όχι μόνο στο χώρο της βιολογίας μα και της φιλοσοφίας, καθώς αποτέλεσαν το κομμάτι εκείνο της επιστημονικής επανάστασης του 17ου αιώνα που προκάλεσε σαρωτικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση για το μικρόκοσμο, εκτός από το μακρόκοσμο, με τον οποίο ασχολούνταν οι αστρονόμοι.

Ενώ έτρεχε το κατάστημα υφασμάτων του ήθελε να δει την ποιότητα του νήματος καλύτερα από ό,τι ήταν δυνατό χρησιμοποιώντας τους μεγεθυντικούς φακούς της εποχής. Ανέπτυξε ενδιαφέρον για την κατασκευή φακών, αν και υπάρχουν λίγα αρχεία για την πρώιμη δραστηριότητά του. Τοποθετώντας τη μέση μιας μικρής ράβδου γυαλιού soda lime σε μια καυτή φλόγα, μπορεί κανείς να τραβήξει το καυτό τμήμα για να δημιουργήσει δύο μακριά μουστάκια από γυαλί. Στη συνέχεια, επανατοποθετώντας το άκρο ενός μουστάκι στη φλόγα, δημιουργείται ένας πολύ μικρός, υψηλής ποιότητας γυάλινος φακός. Είναι σημαντικό ότι μια μελέτη τομογραφίας νετρονίων τον Μάιο του 2021 ενός μικροσκοπίου Λέβενχουκ υψηλής μεγέθυνσης απαθανάτισε εικόνες του κοντού γυάλινου στελέχους που είναι χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου δημιουργίας φακού. Για μικρότερες μεγεθύνσεις κατασκεύασε και εδαφικούς φακούς. Για να βοηθήσει να κρατήσει τις μεθόδους του εμπιστευτικές, προφανώς ενθάρρυνε σκόπιμα άλλους να πιστεύουν ότι η λείανση ήταν η κύρια ή μοναδική μέθοδος κατασκευής φακών του.