ΑΝΤΡΙΟΥ ΦΑΪΡ

Andrew Z. Fire
01-10-2021

Ο Άντριου Φάιρ (27 Απριλίου 1959 – ) είναι Αμερικανός βιολόγος και καθηγητής παθολογίας και γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2006, μαζί με τον Craig C. Mello, για την ανακάλυψη της παρεμβολής RNA (RNAi). Αυτή η έρευνα διεξήχθη στο Ινστιτούτο Carnegie της Ουάσιγκτον και δημοσιεύτηκε το 1998.

Το 2006, ο Φάιρ και ο Craig Mello μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για εργασία που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1998 στο περιοδικό Nature. Οι Φάιρ και Mello, μαζί με τους συναδέλφους SiQun Xu, Mary Montgomery, Stephen Kostas και Sam Driver, ανέφεραν ότι μικροσκοπικά αποσπάσματα δίκλωνου RNA (dsRNA) κλείνουν αποτελεσματικά συγκεκριμένα γονίδια, οδηγώντας την καταστροφή του αγγελιαφόρου RNA (mRNA) με αλληλουχίες που ταιριάζουν το dsRNA.
Ως αποτέλεσμα, το mRNA δεν μπορεί να μεταφραστεί σε πρωτεΐνη. Οι Fire και Mello βρήκαν ότι το dsRNA ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στη σίγαση γονιδίων από την προηγουμένως περιγραφείσα μέθοδο παρεμβολής RNA με μονόκλωνο RNA. Επειδή απαιτούνταν μόνο μικροί αριθμοί μορίων dsRNA για το παρατηρούμενο αποτέλεσμα, οι Fire και Mello πρότειναν ότι εμπλέκεται μια καταλυτική διαδικασία. Αυτή η υπόθεση επιβεβαιώθηκε από μεταγενέστερη έρευνα.

Η αναφορά του βραβείου Νόμπελ, που εκδόθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska, ανέφερε: «Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ ανακάλυψαν έναν θεμελιώδη μηχανισμό για τον έλεγχο της ροής της γενετικής πληροφορίας». Η British Broadcasting Corporation (BBC) ανέφερε τα λόγια του Nick Hastie, διευθυντή της Μονάδας Ανθρώπινης Γενετικής του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, σχετικά με το εύρος και τις επιπτώσεις της έρευνας:

Είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα έργο να φέρει εντελώς επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τις βιολογικές διαδικασίες και τη ρύθμιση, αλλά αυτό έχει ανοίξει ένα εντελώς νέο πεδίο στη βιολογία.