Απαγορεύεται πλέον η χρήση μηχανημάτων laser σε εργαστήρια αισθητικής

14-03-2017

Καταργεί τη χρήση μηχανημάτων αποτρίχωσης λέϊζερ (laser) στα εργαστήρια αισθητικής, εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ο οποίος επικαλείται σχετική νομοθεσία. Όπως αναφέρεται, «απαγορεύεται στον αισθητικό η διενέργεια ιατρικών πράξεων, είτε με τη υπόδειξη, είτε την καθοδήγηση ή με τη συνεργασία ιατρού οποιασδήποτε ειδικότητας».

Σύμφωνα μάλιστα με το από 03-02-2017 Υπηρεσιακό Σημείωμα  της Εκτελεστικής  Επιτροπής του Κ.Ε.Σ.Υ., «… η αποτρίχωση μέσω μηχανημάτων  λέϊζερ (laser) … αποτελεί  ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης, εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής».

Από το συνδυασμό  του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της  ανωτέρω γνωμοδότησης, αναφέρεται στην εγκύκλιο, «προκύπτει ότι  το  μηχάνημα  αποτρίχωσης  λέϊζερ (laser): α)  αποτελεί ασφαλή μέθοδο  αποτρίχωσης,  εφόσον διενεργείται από ειδικευμένους γιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής  και β) δεν είναι δυνατόν να διενεργείται σε εργαστήριο  αισθητικής, δεδομένου ότι  δεν  προβλέπεται  η παρουσία ιατρού σε αυτό».