Απιστία: Η επίσκεψη σε πορνογραφικά sites θεωρείται απιστία;

06-03-2018

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του απόψεις, τα δικά του όρια και τις δικές του ανοχές. Έτσι, ορίζει διαφορετικά και το τι θεωρεί απιστία μέσα σε μια σχέση. Οι μεγαλύτερες διαφορές απόψεων παρατηρούνται κατ’ εξοχήν μεταξύ αντρών και γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά, οι σχετικές έρευνες επί του θέματος δείχνουν ότι τα δύο φύλα συμφωνούν σε κάποια πράγματα, για παράδειγμα ότι σίγουρα απιστία είναι η σεξουαλική επαφή με άτομο πέραν του/της συντρόφου –εφόσον βέβαια το ζευγάρι έχει συμφωνήσει να διατηρεί μονογαμική σχέση.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior εξέτασε τις απόψεις μιας ομάδας νέων σχετικά με την παρακολούθηση πορνογραφικών ταινιών και την απιστία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ρώτησαν 392 Αμερικανούς και 200 Ισπανούς φοιτητές σχετικά με τις απόψεις τους για το πορνό και την απιστία. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με τις δύο παρακάτω δηλώσεις:

– Θεωρώ ότι το να κάνω μόνος/μόνη μου χρήση υλικού σεξουαλικού περιεχομένου (δηλαδή πορνό) είναι μια μορφή απιστίας προς τον/την σύντροφό μου.
– Θεωρώ ότι το να κάνει ο/η σύντροφός μου μόνος του/μόνη της χρήση υλικού σεξουαλικού περιεχομένου (δηλαδή πορνό) είναι μια μορφή απιστίας προς εμένα.

Η πλειοψηφία τόσο των Αμερικανών όσο και των Ισπανών φοιτητών (σε ποσοστό 73% και 77% αντίστοιχα) δεν φάνηκε να θεωρούν το πορνό σαν μια μορφή απιστίας προς το ταίρι τους.

Το 14% των Αμερικανών δήλωσαν πως δεν είναι σίγουροι για την απάντησή τους, ενώ ποσοστό 13% είπαν πως θεωρούν το πορνό απιστία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ισπανούς συμμετέχοντες ήταν 13% και 10% αντίστοιχα.

Με λίγα λόγια, περίπου 1 στους 10 συμμετέχοντες φάνηκε να πιστεύει πως η πορνογραφία ισοδυναμεί με την απιστία.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η άποψη των συμμετεχόντων αντανακλά τη στάση όλου του πληθυσμού ούτε ότι η χρήση πορνογραφικού υλικού είναι κάτι το κακό ή το απαγορευμένο για όσους διατηρούν μόνιμη σχέση. Προβλήματα πιθανώς θα προκύψουν σε περίπτωση που ο ένας εκ των δύο συντρόφων θεωρεί το πορνό απιστία ενώ ο άλλος όχι, οπότε καλό είναι τέτοια θέματα να συζητιούνται ανοιχτά προς αποφυγή εντάσεων και παρεξηγήσεων!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Απιστία: Γιατί απατούν και άντρες και γυναίκες