Απιστία: Πως αλλάζει τη σχέση;

26-12-2016
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Η κάθε σχέση είναι διαφορετική. Έτσι λοιπόν ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην απιστία και η κάθε σχέση επηρεάζεται από αυτή σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο. Το σίγουρο είναι πως εάν ένας από τους απατήσει τον άλλο, η σχέση θα αλλάξει.
 
Στοιχεία έχουν δείξει πως οι δείκτες απιστίας αγγίζουν το 60-70%, χωρίς βέβαια να μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ακριβής αριθμός, λόγω των στοιχείων αυτό-αναφοράς στα οποία βασίζονται οι επιστημονικές μελέτες.
 
Την ίδια στιγμή, η αντίληψη πως οι άντρες είναι αυτοί που απατούν σχεδόν πάντα καταρρίπτεται από τις έρευνας.
Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Indiana στις Ηνωμένες Πολιτείες οι γυναίκες απατούν εξίσου συχνά με τους άνδρες, αν και οι λόγοι που ωθούν καθένα από τα δύο φύλα στην απιστία συνήθως διαφέρουν.
 
Πάντως όποιος κι αν είναι ο λόγος της απιστίας, το σίγουρο πως θα αφήσει το σημάδι της στη σχέση. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει στη σχέση μετά την απιστία;
– Έλλειψη εμπιστοσύνης
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι μετά από την απιστία το «θύμα» δεν εμπιστεύεται το σύντροφο όχι μόνο συναισθηματικά και σεξουαλικά αλλά και σε άλλους τομείς της κοινής τους ζωής, όπως τα οικονομικά ή η ανατροφή των παιδιών.
– Λιγότερη ή περισσότερη αυτοπεποίθηση
Ένας λόγο που ωθεί αρκετούς στην απιστία είναι το αίσθημα ότι δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή ή αγάπη στη σχέση. Έτσι, βρίσκουν τη συναισθηματική ή τη σεξουαλική προσοχή που επιζητούν σε ένα τρίτο πρόσωπο και αυτό, μοιραία, τονώνει την αυτοπεποίθησή τους. Από την άλλη, βέβαια, το «θύμα» της απιστίας συχνά βιώνει μια βαθιά κρίση αυτοεκτίμησης ή και ντροπή.
– Αλλαγή στα ενδιαφέροντα
Η απιστία προκαλεί στρες και άγχος και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε καταθλιπτικό επεισόδιο. Το άτομο μπορεί να αποπροσανατολιστεί ως προς την επαγγελματική του πορεία και τον κοινωνικό του περίγυρο ή να παραμελεί τα παιδιά του και τον εαυτό του. Η αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι στην περίπτωση αυτή το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη. Μια άλλη πιθανή πορεία είναι η εστίαση στον εαυτό και η παντελής αλλαγή πορείας στην προσωπική ζωή. Για ορισμένα ζευγάρια, η απιστία είναι η αφορμή να συνειδητοποιήσουν ότι έμειναν εγκλωβισμένα σε μια σχέση που είχε βαλτώσει και ο χωρισμός γίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν.
– Αλλαγές στην ερωτική διάθεση
Η απιστία μπορεί να δυσκολέψει ή και να καταστρέψει εντελώς τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ακόμη κι αν γίνονται προσπάθειες να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη και η σχέση γενικότερα, το σεξ είναι πολλές φορές το τελευταίο κομμάτι του παζλ, καθώς η διαδικασία διαχείρισης των συναισθημάτων (θυμός, λύπη κ.α.) εξαντλεί τη σεξουαλική ενέργεια. Δεν αποκλείεται βέβαια το αίσθημα της «απειλής» να τονώσει το ερωτική ενδιαφέρον και το παιχνίδι της διεκδίκησης, ανανεώνοντας το σεξουαλικό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο συντρόφους.
– Ενδυνάμωση της σχέσης
Η απιστία δοκιμάζει ακόμη και τις πιο δυνατές σχέσεις και δεν σημαίνει πάντα το τέλος ενός γάμου. Λειτουργεί κάποιες φορές σαν ένα τεστ στο οποίο το ζευγάρι τα καταφέρνει. Η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για τα λάθη που έγιναν, δεδομένου βέβαια ότι και οι δύο το θεωρούν μια στιγμή αδυναμίας και δεν θέλουν να χωρίσουν, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ειλικρινή και δυνατή σχέση.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: